söndag 7 november 2010

Det blir ett inlägg till

Jonas Buud tar EM-guld och VM-silver på 100 km för andra gången. Världens största och mest prestigefyllda marathonlopp går av stapeln i New York. Det pågår tydligen en löparvåg. Var är medierna? Inte en notis hittar jag. Allt som står på sportsidorna för tillfället är att nåt lag vunnit SM i nån jäkla bollsport. Ok, nu raljerar jag lite. Visst fotboll är stort och ska bevakas i media. Men löpning är också stort, både internationellt och nationellt. Och vi har faktiskt löpare som gör världstider, i form av nämnda Buud men även t ex Isabellah Andersson och Mustafa Mohammed. Hur bra är svenska fotbollslandslaget? Kom dom med i VM? Hur var det nu?

Och en annan sport som tar rätt mycket plats är den internationellt sett mycket marginella sporten Ishockey. Visst, det är stort i Sverige och förtjänar väl pga det en viss mediabevakning, men internationellt sätt är det drygt en handfull nationer som gör upp i VM.

Min tes är denna: Media skriver inte alls om det som folk är intresserade av, det är inget som sker automatiskt som man kanske skulle kunna tro i en marknadsekonomi, tillgång och efterfrågan och bla, bla, bla. Media är en seg apparat som mest skriver om det som dom brukar skriva om, det som dom vet säljer. Men jag tror att även löpning skulle kunna sälja om någon bara vågade öka löpsportens mediautrymme från nuvarande kanske 0,5% till 5%.

Det var allt jag ville säga.

4 kommentarer:

 1. Amen to that, jag skriver under på medias "feghet" att lyfta andra idrotter än dom "två stora" i tron att folk inte läser om det. Mer publicitet till våra löpare skulle göra att företag och allmänheten fick upp ögonen för dessa och dom skulle kanske t o m kunna leva på sin löpning i det långa loppet och vips skulle vi förmodligen se en rejäl förbättring på den svenska topplöpningen.

  SvaraRadera
 2. I ett Göteborgsperspektiv blir obalansen ännu mer absurd när man väger in de prestationer som faktiskt görs. Det skrivs spaltikilometrar om Frölunda som ligger sist i tabellen och det spekuleras vilt i orsakerna till att grabbarna inte "levererar". Samtidigt får talangen Senorski några rader sist i sportdelen när han sätter nytt banrekord i Finalloppet. Erik P:s insatser under året är ju också verkligen värda mer uppmärksamhet.
  /Sander

  SvaraRadera
 3. Jag, jag har ju uppmärksammat samma snevridna perspektiv i Västerås. Där det skrivs drivor om VSK-fotboll, som gick upp i Superettan och därmed är vad (typ Sveriges 30:e bästa fotbollslag och VIK-Hockey som oxå sladdar som typ 25:e lag om får tro tabeller). Sedan presterar en tjej från staden en 4:e plats på Lidingöloppet där skrevs inte en meter. Jag hörde av mig till lokalpressen och flera med mig, inte en respons... Vridet är ordet!

  SvaraRadera
 4. Framförallt väljer ju media att ta upp alla dåliga nyheter. Allt som inskränker på människans trygghet verkar vara den vinnande melodin. Kan man dessutom få folk att köpa vaccin som man inte behöver så är det ju kanon ifall man har intressenter i läkemedelsbranschen :).

  SvaraRadera