onsdag 23 februari 2011

Tidsbrist

Följer upp gårdagens resonemang angående kvantitet och kvalitet med att för tillfället anta att de är utbytbara storheter. Under veckan är det nämligen så att det finns ganska begränsat med tid att lägga på träning. Detta pga att jag har ansvaret för hämtning/lämning av dottern hela veckan. Detta innebär att det enda utrymme som finns för träning är transporten mellan hennes skola och mitt jobb. Tänker därför att det är lika bra att utnyttja denna tid fullt ut. Således blev det maxfart nästan direkt från lämning i morse: 8,7 km i 3:53-snitt, första kilometern i ca 4:30-fart för att komma igång, resterande alltså i ca 3:40/km vilket jag är mycket nöjd med för att vara på morgonen med ryggsäck och ok men inte helt perfekt fäste på åttan. För att inte hämta för sent blev det en genare väg hem på eftermiddagen, 3,5 km som landade på 3:26-snitt, vilket i princip även det var max, med något lättare ryggsäck efter uppäten lunchlåda.

Gick igenom träningsdagboken igår för att jämföra rent siffermässigt hur jag ligger till nu jämfört med samma tid innan maran i Berlin i höstas. Sju veckor innan Berlin hade jag under de gångna åtta veckorna hållit ett veckosnitt på 96 km. Nu är det sju veckor innan Rotterdam och de gångna åtta veckorna har jag ett veckosnitt på 106 km, då ingår det 2 veckor med rejält nedsatt mängd pga skadan för ett par veckor sedan. Kollar man ytterligare tio veckor tillbaka ser det ännu bättre ut nu jämfört med innan Berlin. Dock har det varit sämre med fartpass nu. Jag har en särskild kolumn i träningsdagboken där jag loggar kilometer löpta under 4:00/km. Cirka 20-30% av mängden nu mot ca 30-50% av mängden innan Berlin har löpts i dessa farter. P g a underlag är denna jämförelse lite missvisande då ansträngningen under vintern ofta har varit högre än vad farten visat. Jag registrerar ju inte puls vilket kanske skulle varit ett bättre mått. Samtidigt tror jag det är viktigt, inte bara att få upp pulsen, utan även att just springa med den muskulära belastning som blir vid högre farter. P g a detta kommer jag nu sikta på att öka andelen fart, vilket i och för sig varit planen sen tidigare. På så sätt passar denna veckas tidsbegränsning bra in, kanske inte bli mer än 90-100 km denna vecka men jag siktar på att uppåt 80% av dessa kilometer ska kvala in i sub 4:00-kolumnen i dagboken. Faktiskt lite skön variation i träningen att bara köra 3,5 km på eftermiddagen i maxfart och sen vara klar för dagen. Det finns trots allt en viss tristess i att vara ute och ploga 15-20 km i 4:30-fart på eftermiddagen varje dag. Så jag försöker se utmaningen i tidsbristen.

3 kommentarer:

 1. Rätt fokus Mattias!
  3,5km i 3.26 fart med ryggsäck på väg från jobbet till skolan.
  Respect!

  SvaraRadera
 2. Vissa påstår att det bara behövs 15 minuters träning om dagen så länge man förvaltar dessa genom att få pulsen rejält. Så det är nog inte fel att testa. Så länge kroppen inte är van vid det hela så borde det ju vara en fördel :)

  SvaraRadera
 3. Jag pratade med en gammal löpare här uppe för ett par veckor sedan. Hans tips till mig (som har svårt att få ihop många mil/vecka) var att springa korta men snabba pass på löpbandet och han hävdade att det gick fint att hålla uppe formen/ bli bra på det sättet.
  Jag är lite skeptisk till det men han hade gjort 800m på typ 1min 50sek ungefär och halvmara på 1.14 så jag gissar att han vet vad han pratar om.
  Sen är det kanske individuellt också. Det är ju svårt att veta.

  SvaraRadera