fredag 18 februari 2011

Mycket träning

Fick frågan i en kommentar hur kroppen pallar med så pass mycket mängd som jag kör just nu. För det första så när jag kör mycket mängd går 90% i ganska lugn fart. Men jag ligger kanske ibland på gränsen och går oftast runt lite småstel och trött. När sömnen börjar svaja brukar jag ta det som ett tecken att det är dags för en lite lugnare dag. Samtidigt finns det ju dom som kör betydligt mer både mängd och kvalitet, så successiv ökning av träningen över lång tid är nog huvudsvaret. Har ju hållit på regelbundet i snart 7 år nu, förde ingen träningsdagbok första åren med gissar att jag låg på ca 2-3 mil/vecka första året, fördelat på 3-5 pass/vecka, ökade sen successivt och låg på ett årsveckosnitt av kanske 5 mil/vecka under ett par års tid, ökade sen till ca 7 mil/vecka och låg på den mängden 2008 och 2009. I slutet av 2009 gjorde jag en ganska medveten satsning mot främst mer mängd och snittade därifrån fram tills i höstas på ca 10 mil/vecka. I höstas efter Berlin Marathon ökades mängden åter upp till ett snitt på mellan 11 och 12 mil. Vet att en del pallar med betydligt snabbare ökning av mängd. Har hört att t ex Erik Sjökvist när han började elitsatsa från att vara hobbyfotbollsspelare som joggade lite ibland, direkt gick upp i mängder runt 15 mil/vecka. Så jag ser mig inte som någon talang i jämförelse med honom i att klara mycket träning. Njuta av dagens träning och planera långsiktigt är mina ledord. Sen är det ju mycket rätt trist brödträning också. Men man kan inte ha kul hela tiden har jag hört. Därför funkar det bra nu med transportjoggen t/r jobbet. Inget att fundera på, bara dra på sig trikåerna på morgonen och sätta igång.

Igår var en sån dag när kroppen protesterade genom att ha svårt att varva ner på kvällen. Kunde inte somna förrän efter kl 02 trots att jag gått upp kl 07, sprungit 8 km på morgonen, jobbat 9 timmar och sen sprungit ytterligare 22 km på kvällen. Det var därför dags för en lugnare dag idag vilket passade bra eftersom jag inte hade mycket tid över till träning. Så idag blev det 8 km morgonjogg, som kändes hyfsat bra ändå, men sen bara 2 km raka vägen hem. Lite skönt ibland när yttre villkor begränsar träningen så man tvingas att ta det lite lugnt. Lugn fredagkväll blir det, laddar inför att orka med lite pizzabak, annars minimal ansträngning. Planerar endast lite lugn jogg imorgon för att vara pigg inför ett rejält söndagslångpass med inslag av marafart.

3 kommentarer:

 1. I all träning som du kör, lägger du in någon form av styrka någon gång?
  Mängderna är imponerande men som du skriver är du ju långt ifrån löpare som Isabellah Andersson t.e.x.

  SvaraRadera
 2. Har tränat styrka periodvis förr men nu gör jag inget förutom ren löpning. Ingen styrka, ingen stretching, ingen löpskolning. Vet inte om det är bra men jag tänker att om man har en begränsad tid att träna ger det mest effekt att träna så ofta som möjligt, så nära som möjligt det man vill bli bra på.

  SvaraRadera
 3. Hallå! I höstas påbörjade jag en topplista med Sveriges alla hälsobloggar. Nu närmar vi oss 600 st men där är fortfarande en hel del som saknas. Eftersom du skriver om hälsa så vore det kul om du ville vara med :) http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

  SvaraRadera