söndag 13 mars 2011

Vecka 10

Var på galej igår så förväntningarna inför dagens träning var inte högre än att få några kilometer att skriva in i dagboken. Passade på att få in passet medan dottern var på barnkalas. Testade de nya skorna, Brooks Racer T7, som jag har beställt med den uppkommande maran i åtanke. Så här ser dom ut:

Dom var aningen för smala för mina breda fötter, men så är det ofta och det kan lösa sig efter att jag sprungit in dom lite. Ganska mjuka i överdelen så jag har hopp om att de töjs ut lite. Annars var dom mjuka och sköna men lite mer material under hälen än jag önskar. Kanske gör som jag gjort på andra skor och skär av en halv cm av ytter- och mellansulan. Med nya skor på fötterna blir jag ofta inspirerad att springa fort så det blev faktiskt ett ganska snabbt pass idag också. Jag planerade att helt enkelt köra kilometer för kilometer och se hur långt jag orkade i 3:40-3:45-fart med gårdagens tuffa pass i benen och sviterna efter gårdagens fest i huvudet. Det gick ganska bra så jag gav inte upp förrän jag kommit 16 km i 3:43-snitt på en delvis ganska kuperad asfaltsbana förbi Toltorpsdalen, Sahlgrenska, Vasastan och Ullevi. Med lite upp och nedjogg 22 km totalt. Detta gjorde att veckan summerades till helt godkända 117 km trots två hela vilodagar. Hela 60 km i sub 4:00-fart, snittet på dessa ca 3:45/km.

Nästa vecka hoppas jag blir något liknande både mängd och fartmässigt med ett planerat genrepspass, 30 km marafart på lördag. Vad marafart är har jag ännu inte riktigt kommit fram till och det får också detta pass lite bestämma. Detta funkade väldigt bra inför Berlin där jag lyckades hålla på sekunden samma fart (3:44/km) på tävlingen som jag gjort tre veckor innan på 30-km-genrepet. 3:40/km känns rimligt tycker jag. Den farten skulle innebära en sluttid på 2:34:44. För att inte köra slut på mig helt och tvingas bryta genrepet (som jag gjort med alla marafartspass hittills) kommer jag starta lite lugnare, typ 3:45/km, och sen långsamt öka och se vad det blir för snittfart till slut, förhoppningsvis blir det något snabbare än 3:44/km men inte ens det är säkert. Den farten blir sen den planerade marafarten som jag kommer hålla ganska slaviskt åtminstone fram till 30 km på maran även om det skulle kännas som att jag kan öka innan detta.

Fyra veckor kvar nu. En vecka till med både mycket fart och mängd, sen tre veckors successiv nedtrappning av i första hand mängden. Sen kommer toppformen infinna sig. Förhoppningsvis. Och inget mer av att vara ute sent på nätterna. Äta bra och sova bra. Sen ska man ju ha dagen också, som det heter.

7 kommentarer:

 1. Om du börjar skära i skorna så vore jag fantastiskt glad om du dokumenterade det i bloggen.
  Jag har ett par dojor som är nära att råka ut för kniven men det hade varit nyttigt att se någon annan göra det innan jag ger mig på det själv tänker jag :)

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Så här gjorde jag sist:

  http://sub2h30min.blogspot.com/2010/10/skomodifiering-och-rekordmanad.html

  SvaraRadera
 4. Med tanke på hur bra du har tränat så ser det jättebra ut! Och planen är ju glasklar! :-)

  SvaraRadera
 5. Har du testat Green Silence? Bredare, lägre hälar, "miljövänligare" men aningen tyngre än T7...

  //Olle R.

  SvaraRadera
 6. Haha, lustigt jag beställde faktiskt dom tillsammans med Brooks T7 Racer, men dom fanns inte i lager så dom kommer separat senare.

  SvaraRadera