lördag 5 mars 2011

Avbrutet marafartspass

Hade bokat brorsan idag som farthållare och coach på cykel för ett marafartspass planerat till 20 km eller möjligen en halvmara. Hade lite drömmar om att faktiskt gå under halvamaraperset. Det skulle i så fall krävas en snittfart under 3:35/km. Jag tror att jag är i form att slå detta på tävling i dagsläget, men träning är en annan sak och jag hade inte direkt formtoppat, körde dubbelpass igår, visserligen bara 9 plus 8 km men morgonpasset gick delvis i ganska bra fart, ca 7 km i 3:45/km på slaskigt och halvhalt underlag. Så det var inga sprittande ben imorse, men det kan gå bra ändå ibland. Minns att jag körde ett hårt intervallpass dagen innan genrepet över 30 km marafart innan Berlin. Planen idag var att starta runt 3:40/km och sen förhoppningsvis kunna öka rätt mycket. Det kändes bra till en början men redan efter 5-6 km fick jag en mental svacka i motvinden och funderade på att bryta redan då. Sen kom jag in i flytet igen och några kilometer klockades runt 3:31-3:32. 10 km passerades på prick 36 minuter men då började det gå tungt igen. Benen kändes tunga, ingen studs liksom, och jag hade ingen skalle idag att orka pressa dom med. Så jag bröt efter 13 km på 3:36-snitt. Ingen bra dag men en bra lägstanivå kanske. Har haft fyra bra veckor nu med snitt på ca 12 mil per vecka och åtminstone sista två veckorna ganska mycket fart också. Så förhoppningsvis är jag nedtränad men inte övertränad.

Jag är lite osäker på hur jag ska lägga upp träningen kommande veckor. Har ju haft funderingar på att springa Skövde 6-timmars nästa helg för att få till ett riktigt bra långpass. Men jag vet inte om det är det jag behöver eller om det är bättre med kortare långpass närmre marafart. Kan ju vara bra att inte slita ut tävlingspsyket för mycket också. Har ju redan planerat in Solvikingarnas vårtävlingar på 8 och 16 km, två respektive en vecka före maran som formgivande kvalitetspass. Samtidigt har det varit lite dåligt med rejäla långpass under vintern. Det är en annan grej att mala på i 6 timmar och planen skulle där i så fall vara att ligga betydligt långsammare än marafart, typ 4:30-4:45/km. Och det kanske är bra träning. Nån som har erfarenheter eller åsikter kring 6-timmarstävlingar som uppladdning inför ett marathonlopp? 2007 sprang jag Åby 6-timmars en månad innan Göteborg marathon och tyckte att det gick ganska bra på den maran (69 km på 6-timmars och 2:57 på maran).

3 kommentarer:

 1. Springa i 6 timmar....
  Det är ju ingen typ av uppladdning som beskrivs i literaturen direkt.
  Snarare att gå från kortare distans och sedan längre och längre.
  Men jag förstår att du är sugen på att tävla. Det är jag med.

  SvaraRadera
 2. Det lutar åt att jag avstår. Även pga tidsskäl. Kanske blir ett rekordförsök på Tahultsrundan istället. 36 km med en hel del backar. Gjorde den med 4:17 i snitt en av förra sommarens varmaste dagar. Borde kunna göras med snittfart under 4 min/km.

  SvaraRadera
 3. Har ingen erfarenhet av det och tror inte jag hade "vågat". 6 timmar är vääääldigt länge.
  Bättre med några 2½-3 timmars och mer tröskel/lopp och långa intervaller tror jag.Och kanske några lite snabbare intervaller för att inte sega ner benen. Särskilt veckorna innan maran. Men det där vet du nog. :-)

  SvaraRadera