söndag 1 september 2013

Vecka 5 av 10 inför Amsterdam

Då var vecka fem av de tio planerade fokusveckorna inför Amsterdam Marathon avklarad. Halvvägs alltså. Det får också markera övergången från grundperiod till spetsperiod. I och med att jag även några veckor innan själva marathonträningen började faktiskt hade kört rätt bra mängd (när jag räknar efter har jag faktiskt snittat nästan 13 mil per vecka de senaste 13 veckorna) får jag hoppas att kroppen nu är så stabil och tålig att den ska klara av den mer fartintensiva träningsperioden som jag tänkte ska komma nu. Jag kan börja med att gå igenom veckan dag för dag:

Måndag: Morgonjogg om 4 km (till jobbet) sen jogg från jobbet till måndagsträningen med klubben där vi körde en rad tvåminutare med en minuts joggvila (typ sex stycken), sen ungefär lika många enminutare med en halvminuts joggvila. Med lång nedjogg blev det totalt 27 km för dagen.

Tisdag: Latade mig och skippade morgonjoggen. På kvällen körde jag åter med klubben, nu med den lite hetsigare tisdagsgruppen. Det blev Lidingöloppsaktiga intervaller, 4x8 minuter med 4 minuter joggvila på en riktigt backig sträcka på milen/femman i Skatås. Fick lite energibonk mot slutet. Höll väl runt 3:30-fart på sträckan som knappt var platt nånstans. Blev 23 km totalt och ett dopp i Delsjön.

Onsdag: Onsdagarna har blivit lite utav min vilodag eftersom jag sista veckorna kört ganska hårt både måndagar och tisdagar. Kom i alla fall ut och joggade 14 km.

Torsdag: 4 km jogg till jobbet på morgonen. På hemvägen stannade jag till på Vallhamra IP där jag hade planerat att köra 10 000 meter själv för att öva upp pannbenet. Men det blåste motvind på bortre lång och jag kände ingen superkänsla i benen så jag började tveka redan efter några varv och bestämde mig för att bara köra 5000 istället. Ökade farten lite och klockade 5 km på 16:32. Godkänt. Totalt 18 km för dagen.

Fredag: Bara transportjogg till/från jobbet. 4+4 km. Lite snabbare på hemvägen. 8 km totalt.

Lördag: Långpass med Olle. Tahultsrundan. Tre stycken enkilometare snabbt mot slutet (ca 3:25-3:30) fart. Dopp i Delsjön. 38 km totalt med en snittfart på 4:31/km. Riktigt skönt och bra träningspass. Första längre långpasset på länge.

Söndag: Tog det ganska lugnt hela dagen. En lugn runda på Skatåsmilen fram på eftermiddagen. Några fartökningar/löpskolövningar (?) efteråt. Totalt 13 km.

Totalt under veckan blev det 141 km. Två intervallpass. Ett snabbdistanspass. Och ett långpass. Fulländad vecka. Känner mig ok men har inte känt nån superfeeling under veckan. Men det är klart - nu har jag kört fem veckor i sträck med en för mig ganska rejäl volym (146, 128, 185, 132, 141 km), det blir 146 km i snitt per vecka. Jag brukar tänka ju mer desto bättre, men dessa mängder flera veckor i följd är outforskat territorium för mig så jag kan bara hoppas att kroppen absorberar träningen. Kommande veckor blir det en del mindre tävlingar för att slipa fram diamanten ur den kolbit jag än så länge är. Redan på tisdag tänkte jag åka upp till Uddevalla och springa utom tävlan i DM för Bohuslän/Dalsland på 10 000 meter. Det blir lite av ett genrep inför Göteborgs DM på samma distans en vecka senare. I och med att det blir en del tävlingar kommer jag nog skruva ned mängden en aning kommande veckor.

2 kommentarer:

  1. Funderar på om jag ska komma och testa någon av era träningar. Känner att jag saknar sparring på min nivå.
    Vilken dag och tid gäller det för mig som gör dryga 36 min på milen?

    SvaraRadera
  2. Kul! Kom och testa. På tisdagar är det intervallträning där vi delar in oss i två grupper, den snabbare är folk som gör milen under 38 minuter ungefär, spridningen är väl ungefär 33-38 min, så där hamnar du mitt i klungan, brukar vara mellan 10 och 25 personer i den gruppen beroende på årstid och väder. På torsdagar är det distanslöpning där vi delar in oss i 4-5 grupper där snabbaste gruppen (den finns inte alltid) håler 4-minutersfart i ca 10 km plus upp- och nedjogg så det brukar bli totalt 15-16 km. Ibland är vi några stycken som vill köra ännu fortare, typ ett varv runt åttan i maxfart. Både tisdagar och torsdagar träffas vi vid stugan kl 18.

    SvaraRadera