söndag 5 juni 2011

Lugn postmarathonvecka

Enligt plan blev det en ganska lugn vecka efter Stockholm marathon. Knappt 70 km. Mer för den mentala hälsans skull än för den fysiska. Den senare hade nog inte haft några problem med en >100 km-vecka. Men det är nog bra att inte fokusera 100% på träning hela tiden. Leva lite som folk. Åka till havet i stället för att springa långpass. Så idag blev det ingen träning alls. Det är en lite speciell tillvaro att vara träningsjunkie, kanske inte helt olik den för andra junkies. Detta kanske kan vara av intresse:

Beroende (enligt DSM IV)
Minst 3 av följande situationer ska gälla under en och samma 12-månadersperiod för att diagnosen Beroende ska slås fast:
 1. Det sker en tillvänjning (toleransutveckling), med antingen behov av en påtagligt ökande mängd för att få effekt eller minskad effekt vid ett fortsatt bruk.
 2. Det uppstår typiska abstinenssymtom eller att bruket fortsätter för att undvika sådana symtom.
 3. Drogen används i större mängd eller under längre tid än man tänkt sig från början.
 4. Man har ständigt en önskan att minska intaget.
 5. Drogbruket ägnas mycket tid.
 6. Drogbruket påverkar viktiga sociala aktiviteter.
 7. Drogbruket fortsätter trots kunskap om skadeeffekterna.

Orsak(-er)

I hög grad ärftligt. Ofta okänd orsak men uppmärksamhet måste riktas mot eventuell
Bakomliggande ADHD-störning?
Antisocial personlighetsstörning?
Primär ångestproblematik?

Minst tre alltså... Hur många uppfyller ni?

2 kommentarer:

 1. Haha, uppfyller alla utom (4) (varför skulle man vilja minska dosen?) Möjlitvis (6) men ofta kan man ju smyga in löpning på morgon, lunch, em om man ska ut o slira på kvällen

  SvaraRadera
 2. I Ottossons gula Psykbok finns en graf över olika beroendeframkallande saker, med graden vanebildandet på ena axeln och social acceptans på andra axeln. Sport och korsordslösning (!) är lite vanebildande men helt socialt accepterat, kokain tvärtom. Nikotin grymt beroendeframkallande men helt ok socialt. En ganska pointless men lite rolig graf.

  I övrigt välskriven och vältränad löpning! Lycka till med bloggtiteln / Ulf, inte lika nyutexaminerad, inte lika snabb...

  SvaraRadera