måndag 30 december 2013

Sista veckan på året

Lediga veckor blir det ofta svårare för mig att få till träningen än på jobbveckor. Speciellt när min träning till 80 procent bygger på pendeljogg. Jag ska inte skylla på att schemat har varit så späckat under julen att jag absolut inte hunnit, även om det varit lite grann att fixa och vänner och släkt att besöka. Problemet blir snarare att rutinen försvinner och jag måste fundera på när, var och hur jag ska genomföra mina pass. Det blir för mycket valmöjligheter. Men jag har ändå fått till ett pass varje dag den gångna veckan och igår faktiskt två. Och med nöd och näppe kom jag över tiomilastrecket.

Måndag: Snabbdistans på min nya testrunda runt Rådasjön. Det var andra gången jag körde den 10,7 km långa slingan. Första gången var drygt en vecka tidigare och då gick det på 3:53/km men då tog jag det ganska lugnt första 1-2 kilometerna. Nu körde jag typ i norsk tröskelfart. Fick lära mig för ett tag sen att norsk tröskelfart är en ansträngningsnivå som är lite lägre en den svenska tröskelfarten. Jag vet inte riktigt hur den förhåller sig till mjölksyratröskeln rent teoretiskt men ansträngningsnivån kan beskrivas som så snabbt det går att springa en längre sträcka utan att det blir speciellt obehagligt. Ett ganska skönt pass som slutade på en snittfart av 3:45 per kilometer. Skulle gissa att detta är ca 10-15 sekunder långsammare per kilometer än vad jag hade gjort samma sträcka på samma ansträngningsnivå på i somras. En liten formcheck.

Tisdag: Julafton. En del att fixa så det fick bli en löptur till affären för att köpa plastfolie som enda träning. Drygt 3 km på 4:13/km.

Onsdag: En planerad lugn jogg blev till ett lättare snabbdistanspass på 13 km som slutade med 3:51-snitt. Lätt och skön känsla.

Torsdag: Torsdagsträningen med klubben var flyttad till förmiddagen pga att det var helgdag. Jag sprang med Svante och Olle, först en bit av Skatåsmilen och sen halva åttan. Totalt 9 km snabbdistans som gick progressivt från 3:50/km ner till 3:30/km. Sista biten kom jag ikapp Musael Temesghen från Hälle som var ute och joggade. Han ökade lite och hängde på ett par kilometer vilket var roligt. Tror dock inte han behövde anstränga sig särskilt mycket för att hänga på mig. Totalt med upp- och nedjogg blev det strax över 14 km med 4:12-snitt.

Fredag: Morgonjogg ut till Hällsnäs söder om Landvettersjön och sen tillbaka samma väg. 11,4 km på 4:24-snitt. Lugnt och skönt ut och några kilometer runt 4:00-fart på tillbakavägen. Spanade in allvädersbanorna på Mölnlycke IP vilka verkade vara fullt löpbara om man bara borstar bort lite det där svarta skräpet som kommer från konstgräset.

Lördag: Hängde på GFIF-gemensamma lördagsträningen i Skatås för första gången på väldigt länge. Det var en ganska decimerad trupp då många är på träningsläger i bland annat Sydafrika. Men vi var ett gäng som var ganska jämna, Olle, Svante, Jonatahan Weichbrodt och jag som kunde hjälpas åt på 8x1000 meter med 1' vila. För mig hamnade tusingarna på mellan 3:16 och 3:25 vilket känns ok för lågsäsong. Det stämmer väl ganska bra överens med snabbdistansen tidigare i veckan, att jag ligger ungefär 10-15 sekunder långsammare per kilometer än vid toppform.

Söndag: Planerade 30 km långpass med terränginslag kortades ner till 25 km som både jag och Svante fick slita för att få ihop. Olle hängde med halvvägs men var förkyld och ville därför ta det lugnt. Vi körde första halvan av 18-km-slingan i Skatås och sen milen baklänges. Trots lugn fart (4:51/km) var det som sagt ganska slitigt. Joggade 7 km på kvällen för att komma över 100 km på veckan.

Totalt på veckan blev det 103 km i 4:20-snitt. Idag måndag känner jag mig ganska sliten faktiskt. Funderar på att eventuellt ta en vilodag idag men vi får väl se, kanske att jag kommer ut lite i eftermiddag.

Detta blir väl sista inlägget för 2013 så det skulle väl passa med en årskrönika men en sån skrev jag redan i oktober när tävlingssäsongen var över, finns här. Då jag inte fört träningsdagbok under hela året har jag ingen exakt koll på hur mycket jag sprungit under året, något som många (inklusive jag) tycker är intressant. Jag gissar att jag ändå kommit en bit över 500 km då jag under våren tränade ganska bra och de flesta veckor sprang över 10 mil och jag sen hade en riktigt bra träningsperiod under sommaren/hösten där jag under 13 veckor snittade 13 mil per vecka.

Nyårslöften då? Inga speciella egentligen. Jag har funderat lite mer på inriktningen, vilka distanser jag vill tävla i och det lutar åt att jag fortsätter på inslagen väg med att satsa på distanser från 10 km upp till marathon och låter de längre distanserna vänta. I och med att jag utvecklades så pass mycket i år på speciellt 10 000 meter vill jag se hur mycket till jag har att göra där innan jag hoppar på ultravågen.

Gott nytt år!

3 kommentarer:

  1. Gott Nytt År Mattias!
    Ska bli spännande att se vad du hittar på 2014 :)

    SvaraRadera
  2. Hoppas du kommer uppfylla sub 2.30 nästa år.
    Lycka till

    SvaraRadera