söndag 22 december 2013

Bra vecka som slutade med kräks

Förra veckan blev det inget blogginlägg. Jag kände mig lite oinspirerad att skriva och så var det inte så mycket fantastisk träning att skriva om. Jag sprang 72 km och allt utom ett pass var transportlöpning. Däremot gick allt i ganska bra fart, inte supersnabbt men nästan allt var klart över rent behaglighetstempo. Bland annat satte jag hastighetsrekord både till och från jobbet, dessutom bägge på samma dag. 3:56/km dit och 3:47/km hem. Inte ens marathonfart men med ca 3 kg på ryggen och för att inte ha kört några snabbare pass på två månader så var jag nöjd med det. Hemvägspasset den dagen tog jag verkligen i, då är det dessutom en nettostigning på ca 60 meter och en hel del backar. 4:05/km var snittfarten på förra veckans 72 km.

Men nu till denna veckas träning som innehållit både fart och en helt ok mängd, och även ett litet försiktigt intervallpass tillsammans med klubben.

Måndag: Jobbet tur och retur med ganska bra känsla. Cirka 11 km x 2 och 4:09/km bägge vägarna.

Tisdag: Var tvungen att ta bilen till jobbet men passade på att hänga med på tisdagsintervallerna med klubben på kvällen istället. Kul att träffa träningskompisarna och det visade sig att flera av dem är i riktigt bra form. Första intervallpasset på två månader. Har en idé om att jag nu under grundträningen inte ska köra max ansträngning på intervallpassen. Jag har absolut inte det som ursäkt till att jag inte hängde med Andreas, Jonas och Olle men jag tog inte riktigt ut allt. ;) Vi körde 12 x 600 meter med 1 minuts vila som jag körde slöjogg på. 600-ingarna gick mellan 3:10 och 3:24-fart och passet totalt blev på lite över 16 km med ett snitt på 4:20 inklusive upp-/nedjogg och pausjogg.

Onsdag: Till och från jobbet igen. Cirka 11 km x 2. 4:13 respektive 4:08-fart. Fartpasset från gårdagen kändes väl lite i benen men inte så farligt.

Torsdag: Till och från jobbet igen, 11 km x 2. Nu var det tungt. Har inte vant mig helt än vid att springa två gånger per dag varje dag. Morgonpasset till jobbet gick väl ok med 4:14/km vilket är bra för att vara morgon. Men på hemvägen kände jag mig liksom trött och tom i hela kroppen. Lyckades på nåt sätt ändå komma hem med ett 4:12-snitt men det var nog bara på grund av hemlängtan, ville liksom förkorta lidandet. Sen låg jag ganska länge på hallgolvet och lyssnade på sekundvisaren på klockan.

Fredag: Ganska passande med tanke på hur tungt det gick dagen innan var jag "tvungen" att ta bilen till jobbet. Grät inte så mycket över det. Inte en meter sprang jag på hela dagen. Gick på julfest istället.

Lördag: Lite vinbakis orkade jag inte ens ta på mig linserna så det blev ett suddigt men skönt förmiddagspass på 10 km i 4:18-tempo. Kände mig ganska lätt i kroppen vilket jag paradoxalt nog ofta gör när jag är lite lagom bakis. På kvällen blev det julfest igen. Tog det väl ganska lugnt men det blev ändå några glas.

Söndag: Långpass med klubben klockan tio. Riktigt bra uppslutning i den snabbare gruppen. Vi var sju stycken från start, Marcus, Jonas, Andreas, Olle, Svante, Martin och jag. Planen var 25 km i 4:30-4:40-fart. Vi startade så ut mot Mölnlycke och mina nygamla hemtrakter. Det kändes skönt och som ett alldeles lagom tempo och jag var inte ensam om att ha gått och lagt mig sent kvällen innan med några glas innanför västen. Efter 15 km ville Andreas, som är i kanonform så här mitt i vintern, köra 10 km lite snabbare och jag bestämde mig för att haka på en bit. I efterhand var nu kanske inte detta så smart. I början var det dock skönt att få flåsa lite och vi gjorde en första uppförskilometer på 4:03, sen några på 3:40-3:50, sen bestämde jag mig att 5 km snabbt fick räcka så jag släppte Andreas. Och då när jag började ta det lite lugnare var det roliga slut. Höll väl ändå hyfsad fart, runt 4:10/km men jag vet inte om det var två festkvällar i rad eller bara allmän oform som gjorde att jag började må rätt illa. Ville ändå få ihop två timmars löpning och efter en extrasväng runt Härlanda tjärn för att få detta kom jag tillbaka till stugan efter 28,7 km på 2:03. 4:17/km. Duschade och käkade en clementin och drack saft men illamåendet blev bara värre. När jag till slut satte mig i bilen för att åka hem fick jag helt plötsligt slita upp bildörren igen och kaskadkräkas upp hela maginnehållet. Stod där en stund innan jag fick upprepa det hela en gång till och det visade sig att det ryms ganska mycket saft och clementinbitar i en tanig löpares mage. En vänlig man frågade hur jag mådde och om jag behövde hjälp men jag svarade att "det är ingen fara" och försökte slå på ett leende. Sen kom några klubbkompisar och frågade samma sak men jag mådde faktiskt redan mycket bättre. Jag lyckades köra hem utan något mer kräkande men sen fick det bli horisontalläge i soffan några timmar och det enda jag lyckades få i mig var några pepparkakor och lite julmust. Men nu mår jag bra igen så det var nog ingen vinterkräksjuka utan bara lite för hård träning efter en suboptimal uppladdning. Men en bra historia blev det i alla fall.

Sammanfattningsvis tycker jag att det blev en riktigt bra träningsvecka för att vara vintertid och lågsäsong. 121 km på 4:14-snitt och både intervallpass och långpass.


2 kommentarer:

  1. Hej Mattias! Ahh, trist med kräk men jag blev lite glad att höra att jag inte var ensam… God jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tove, jag läste om ert kräkande, ni verkar ha haft det betydligt värre än jag. Skönt att det är över. God jul och lycka till med träningen!

      Radera