söndag 26 maj 2013

Säffle Stadslopp 2013

Detta var inget jag hade planerat men oplanerat är också kul. Hade precis dragit igång en ny grundträningsperiod när jag satt och surfade lopp. Säffle dök upp och det var lagom avstånd för en endags roadtrip. Dessutom gillar jag Värmland. Tävling är ju bästa träning också, sägs det, så varför inte.

När vi kom fram till Säffle var det vackert svenskt sommarväder och arrangemanget verkade vara riktigt trevligt. Träffade före start Anders Eriksson från IF Göta som var tvåa förra året samt Elias Björnson från Spring Åmål som jag inte känner sen tidigare men som jag sett högt upp i resultatlistor med låga 32-minutersresultat på 10 km. Två bra löpare som jag kände mig lite osäker på om jag skulle våga hänga på.

Jag hade inte känt mig super på uppvärmningen, lite kraftlös och matt men såna känslor kan ljuga vet jag sen tidigare så jag bestämde mig för att starta förutsättningslöst. Det blev att jag hängde på Elias och Anders från start där vi först sprang på asfalt nån kilometer, sen in i en park och sen över en knixig bro över Byälven. Det var ingen speciellt snabb bana, många tvära svängar, blandat underlag och en del små backar. Det kändes ganska kontrollerat att följa Elias och Anders till en början och tanken slog mig att jag kanske har en riktigt bra dag och kanske till och med skulle kunna vara med och slåss om segern. Men då blir jag avbruten i mina funderingar av synen av trappor. What? Har banläggarna missat att det var trappor här? Inte så att jag har nåt emot att varken gå eller springa uppför trappor, jag blev mest förvånad då jag aldrig sprungit ett 10-kilometerslopp med trappor i förut. Ja, ja, bara att ta skeden i vacker hand och försöka forcera de tre trappsektionerna så smidigt som möjligt. Men när det sen efter trapporna fortsatte att vara lätt uppför upp mot torget visade det sig att jag inte riktigt orkade följa utan jag var tvungen att släppa mitt sällskap för att inte gå helt stum. Efter att jag släppt blev det lite ensamt då det inte var nån jag kunde ana bakom heller. Försökte ändå trycka på så bra jag orkade, både för att säkra tredjeplatsen och för att få till ett så hårt träningspass som möjligt. Någon personligt-rekord-tid trodde jag ändå inte på i ett lopp med trappor. Mycket folk ute på gatorna hjälpa i alla fall upp motivationen. Efter varvning utanför medborgarhuset började jag snart komma ikapp den ganska stora walking-klassen som hade startat samtidigt som löparna och som skulle ta sig ett varv om 5 km runt Säffle. Där var det tydligen många som inte hade den minsta brådska då jag började komma ikapp dem när jag sprungit knappt 7 km och de då alltså hade gått knappa 2. Var så pass trött att jag inte orkade få ur mig några artigare önskemål om att lämna fri väg än typ "uuh" och jag ber om ursäkt till kvinnan som jag råkade knuffa till lite. Vid andra passagen av trapporna var det helt igenkorkat med motionsflanörer så där blev det en del sicksackande. Inte mycket mer att berätta, försökte hålla farten så gott det gick men tappade nog lite på andra varvet som jag inte bara kan skylla på promenerarna. Kom in på 34:05, cirka minuten efter Anders Eriksson som blev tvåa även i år, slagen med några sekunder av Elias Björnsson. 

Sen var det prisutdelning på torget och jag lyckades lägga beslag på en glasskulptur föreställande en anka och en fri start i nästa års lopp som jag givetvis tänker uttnyttja. Mycket trevligt lopp trots trappor och sicksackandet på andra varvet.

Kan berätta lite kort om veckans träning också. Det blev cirka 12 mil, där allt var rena distanspass på känsla, oftast ganska lugnt. Körde i och för sig ett intervallpass i ösregn i tisdags med klubben kom jag på nu men då jag inte kände mig så pigg gjorde jag det nästan till ett distanspass och varierade bara farten lite. Kommande vecka är planen att springa 3000 m bana på söndag och innan det skulle jag vilja köra ett genrep på exakt samma distans. Dessutom planerar jag en liten specialare imorgon, men blev precis lite osäker då jag för en stund sen blev snorig och hostig. Hoppas jag sover bort det. I så fall ska jag berätta mer imorgon om hur detta gick. God natt!

2 kommentarer:

 1. En glasskulptur föreställande en anka- helt underbart!
  Har du inget foto på den?

  Och Grattis! :)

  SvaraRadera


 2. http://nwt.se/mera/bildspel/article1314798.ece
  (bläddra till slutet med högerpilen (inte triangeln)
  Nionde bilden från slutet visar just när tättrion passerar trappan.

  SvaraRadera