fredag 10 maj 2013

KM 10 000 meter

Slottskogsvallen torsdag 9:45: Ute i god tid för att hinna värma upp och ladda mentalt. Körde spikskotest i lördags och det funkade bra så idag skulle det bli spikskopremiär över 10 000 meter. Körde även ett maxtest på åttan i tisdags för att veta var jag står formmässigt och för att jag tycker att det ger en formtopp att springa ett maxlopp lite kortare än tävlingsdistans två dagar innan ett 10 k-lopp eller en halvmarathon. Har faktiskt funkat bra varje gång jag gjort det. Sprang åttan på 26:30 två dagar innan Kungsbackaloppet där det blev pers. Nu i tisdags blev det 26:41. Lite sämre alltså men helt ok. 

Slottskogsvallen 9:50: Får info om att mitt heat tydligen är det sista av tre (damer, veteraner och seniorer) och inte ska köras förrän 13:00. Ingen fara, frukosten var kanske ändå intagen på gränsen till för nära inpå. Tar en banan och anmäler mig som varvräknare till damernas heat istället. Bara bra uppladdning att få se andra kämpa och slita och sen hoppas att man orkar ta i lika mycket själv. 

Fick äran att räkna varv åt Bibbi Lind, världsrekordhållerska på marathon i klassen damer 67 år, där hon för ett par år sedan gjorde 3h 30 min cirka. Idag höll hon ihop det bra och sprang jämna varv till 46:38 vilket är i trakterna av åldersvärldrekordet för 70-74-åringar, klassen hon tillhör nästa år. 

Efter detta började jag värma upp så smått och småpratade med konkurrenterna. Pratade med Göran Sander som vanligtvis springer en bit under 33 minuter, ibland låga 32 men som just nu inte kände sig i toppform och därför "bara" siktade nånstans runt 33 vilket jag också gjorde. Gärna under förstås. 

Som alltid har jag sjukt mycket pre-race-nerver men jag lyckades faktiskt hyfsat hålla dem i schack och tänka att det blir som det blir och oavsett ska jag göra mitt bästa. Inte svårare än så egentligen. 

Nåväl, starten gick och jag kom direkt i rygg på Sander. 1 km på 3:14 enligt speakern, aningen för snabbt, släppte en lucka till Sander trots att det var bra att ha en rygg på hemlångsidan där det var några sekundmeters motvind. Stretade på själv sen i tiotalet varv med oförändrad lucka på ca 30 meter upp till Göran. Sen märkte jag att den faktiskt började krympa sakta och med ca 8 varv kvar var jag ikapp. Kände mig faktiskt piggare än jag brukar i det skedet av ett 10 km-lopp och tänkte att det var dags att för första gången faktiskt slå "den gamle". Det var ju för övrigt inte längesedan jag brukade bli varvad av honom på 10 000 m. Men när jag gick om så hängde han i och det blev växeldragning i några varv samtidigt som jag började känna rejält med syra. På sista varvet hade jag sen inget att sätta emot när han tryckte på. Och trots att Marcus skrek på mig att jag hade chans på sub-33 så lyckades jag inte uppbåda kraften till speciellt mycket spurt. Kom in på 33:05, sekunden efter Göran men med känslan att det finns betydligt mer tid att kapa. Pers i alla fall med 10 sekunder. Nöjd till 95%. 

3 kommentarer:

 1. Här är filmen
  http://www.youtube.com/watch?v=tn9Z0HZBZJk

  /Stefan

  SvaraRadera
 2. Apropå Bibbi så var det också ett åldersvärldsrekord denna gång, nämligen för 68-åringar. Hon fyller 69 senare i månaden.
  Den här gången var det lättslaget då det inte finns något registrerat rekord.
  http://www.arrs.net/SA_O10K.htm

  //van den Berg

  SvaraRadera
 3. Du får med beröm godkänt av mig även om spurten lämnar en del att önska. Nu vill jag läsa om Mölnlyckeloppet. Hade tänkt vara med och utmana dig där men fortsatt något skit i bröstet så valde att stå över även detta lopp.

  SvaraRadera