söndag 9 september 2012

Veckan inklusive tävlingsrapport Rådaloppet

Känner mig lite i underläge mot C Wistedt som loggar 16-milaveckor på löpande band inför Berlin. Själv fick jag bara till 92 km den här veckan. 2 vilodagar. Idag tävlade jag. Hittade en liten nystartad tävling i mina ursprungstrakter Mölnlycke, Rådaloppet. Ett varv runt rådasjön helt enkelt. Lite var det cirkeln-sluts-känsla på det hela eftersom den allra första löptävlingen jag deltog i var Mölnlyckeloppet -94 eller -95 eller nåt sånt. Då kunde man antingen springa ett varv runt Rådasjön på ~13 km eller en lite kortare variant på 6 km. Det senare kändes långt nog då för en i princip otränad 14-15-åring. Minns att jag sprang på 28:14 och spydde efter målgång. Sen dröjde det 10 år tills jag åter ställde upp i en löptävling. Men jag minns att jag fantiserade om att vinna loppet.

Dagens tävling hade nu egentligen inte så mycket mer gemensamt med det utdöda Mölnlyckeloppet än att det var ett varv runt Rådasjön som gällde. Men ändå nåt visst med att tävla "hemma" i Mölnlycke. Det var glest mellan löpare som jag kände igen, Nicklas Tollesson Hälle IF som spöat mig på 5000 m förra sommaren var ett av undantagen. Till allt yttre ett typiskt brödrostlopp men till skillnad från detta faktiskt 1000 spänn till segraren på spel.

Startade utan klocka och lät känslan styra. Och känslan styrde mig till täten direkt i startrusningen. Tänker på Steve Prefontaine som tyckte att det enda hederliga sättet att vinna en tävling var att leda från start till mål. Efter knappa kilometern fick jag en liten lucka och i övermod tänkte jag att detta blir ju en promenad i parken. Efter ca 3 km när man skulle svänga in på stigarna norr om sjön hade jag nog 15-20 sekunder och även om benen inte var de lättaste idag var självförtroendet ganska gott. Tillät mig till och med att slå av lite på takten och rulla på lite lugnare genom skogen. Men så lätt skulle det inte visa sig vara. Helt plötsligt hör jag nån tassa fram en bit bakom och jag får trycka på lite mer. Kändes ändå hyfsat under kontroll tills jag missade ett vägskäl (stigskäl?), i och för sig bara med några meter men jag fick ändå stanna och vända och i detta var orienteraren Aron Price (?) och Tollesson förbi mig. Samtidigt drabbades jag av den där jäkla yrseln igen (i och med att jag stannade?) och fick gå försiktigt över ett tekniskt parti för att inte falla. Var nära att ge upp där då de framförvarande direkt fick 50-100 meter på mig och jag knappt kunde hålla balansen. Men så fort det blev lite mer lättsprunget och jag kunde få upp pulsen igen gick det bättre. Efter nån kilometer var jag ikapp igen och jag visste att det skulle bli ganska mycket asfalt mot slutet så jag satsade och gick förbi direkt vetande att slätlöpningen var min starka sida. Fick lucka igen och nu var det bara ca 5 km lättlöpt kvar så det var bara att kämpa på. Lätt var det inte men jag lyckades komma i mål först och inkassera 1000 pix. Funderade ett slag på att säga upp mig från jobbet och satsa helt på löpningen nu, men jag tror att jag väntar lite. Fint arrangemang dock och inte illa med pengapriser på så pass små lopp. Bättre än att vinna nån tröja som man aldrig använder (hej Lidingöloppet!).

Men som sagt, inte tränat så mycket som jag hade tänkt men det börjar väl med tre veckor kvar till Berlin närma sig läget där det är viktigare att hitta formen än att ploga mil i tid och otid.

3 kommentarer:

  1. Grattis till segern. Tycker det hade vart kul om nåt sånt där lopp faktiskt hade haft en brödrost som pris.

    SvaraRadera
  2. Stefan van den Berg7 oktober 2012 12:52

    Hittade lite bilder
    https://plus.google.com/photos/100298375849237900626/albums/5786966053568560849?authkey=CML34eOFy7P_rwE

    SvaraRadera