söndag 29 januari 2012

Veckorapport

Ungefär 85 km har jag sprungit den gångna veckan. Jag har svårt att slita mig från detta med kilometer som mått på utförd träning. Trots att jag inte använt vare sig GPS-klocka eller vanlig klocka den sista tiden så kan jag inte undvika att efter varje löprunda försöka uppskatta ungefär hur långt det kan ha blivit. Så det där med 85 km är med en nypa salt. Det jag vet med säkerhet är att det har blivit 11 träningspass. T/r jobbet måndag - fredag, vilodag lördag och veckans längsta pass (om än ej långpass-långt) idag, ca 90 minuter och jag uppskattar att det var ca 18 km långt.

Jag tycker att det har varit en ganska bra vecka träningsmässigt. Även om den totala volymen är en bit ifrån vad jag vill göra. Främst är det väl ett riktigt långpass som saknas. Men än så länge vill jag fokusera på att inte bränna ut träningslusten redan i januari genom att springa längre än vad jag just nu känner för. Det känns som att jag har tid på mig. Jag ser det som att jag nu tränar för att förbereda mig för tyngre träning.

Tillbaka till det här med att mäta och väga sin träning. Jag vet inte, men jag upplever att det är främst inom konditionsidrotter som man håller på med det. Löpning/cykel/simning/skidåkning typ. Jag vet inte om det beror på att dessa sporter är väldigt mätbara eller om det beror på att dess utövare är exceptionellt anala. Som jag berört i tidigare resonemang vill jag försöka komma bort från detta lite då jag tror att det finns en del nackdelar med det. Problemet nu är att jag inte vet om jag lyckas. På något sätt blir det absurt att jag har en väl fungerande och dyr GPS-klocka liggande hemma medan jag är ute och springer och försöker gissa hur långt jag springer. Jag försöker slita mig från analiteten men den drar mig tillbaka. Så varför kämpa? Men det är ändå inte utan fördelar. Trots att jag tvingas lägga en del tankekraft på att gissa sträckor känner jag mig faktiskt en aning friare när jag är ute och springer utan min klocka. Bara det att slippa stå och frysa medan klockan söker satelliter är värt ganska mycket.

3 kommentarer:

 1. Kan du inte ha med klockan men låta bli att titta på den? Fordrar kanske lite mer karaktär, likt en nykter alkoholist som framgångsrikt låter bli spriten som står på bordet framför.
  Du bara startar och stoppar klockan, sparar passen, låter bli att titta, och en gång i veckan laddar du upp allt på datorn och ser vad du har gjort....
  Inte ska du behöva stå ute och vänta på att klockan ska hitta satelliter, har du inget bra fönster eller balkong där klockan kan ligga och göra detta?

  SvaraRadera
 2. Ibland brukar jag bara visa pulsen när jag känner att kroppen är trött och jag måste dra ner på tempot. Då säger jag tex max 135 i puls. För mig funkar det inte att inte titta på klockan.

  SvaraRadera
 3. Har 26km långpass på Söndag om du är sugen på sällis (06:00).

  SvaraRadera