söndag 2 februari 2014

Inte en meter har jag sprungit

En vecka sedan Sandsjöbacka-loppet och jag har inte sprungit en meter. Inte sjuk, inte skadad, inte särskilt sliten, lite stel ett par dagar efteråt bara. Inte haft lust helt enkelt. Får man ge sig själv en paus då?

Cyklat har jag gjort. Till och från jobbet. Då det har varit på snö har det varit ganska fint och lite tyngre.

Och idag har jag simmat. Teknikövningar med Ralph som vill ha in mig på triathlon. Det blev väl kanske 2 km i 25:an på Åbybadet. Kratta, drag, build-ups och Australienövningar. Det var ganska kul faktiskt och jag var inte riktigt så dålig som jag hade befarat med tanke på att jag inte simmat på ett halvår och innan dess inget på 4-5 år. 50 meter gick avslappnat på 55 sekunder. Inget att skryta med för simfolk men okej i min värld.

Så jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till detta. Det finns ju oftast planer i huvudet att man vill bli bättre och vissa mål på vissa lopp eller distanser. Och om man ska bli bra måste man träna. Men om man ska träna mycket utan att bli deprimerad så måste man ha lust att träna. Detta är väl tankar som alla som tränar mot något mål tampas med. Det är lätt att säga att, nu jävlar ska jag träna så eller så mycket för att kunna glänsa riktigt vid ett tillfälle längre fram. Men det är svårt att träna mycket och ännu svårare att hela tiden hålla motivationen uppe. För belöningen är inte alltid uppenbart större än uppoffringen.

Jag vet inte om jag håller på att bli en feelgood-motionär eller kanske en triathlet. Triathleter är ofta mer positiva människor än de som bara håller på med en gren, vare sig det är löpning, cykel eller simning. Och det är väl kanske inte så konstigt när de har tre grenar att välja på, allt efter väder och vad de känner för. På ett kanske lite konstigt sätt har jag ändå alltid imponerats mer av singelsportarna, de som dag ut och dag in håller sig vid sin läst. Cyklister som sitter på trainern i källaren hela vintern och kollar in i en betongvägg, tramptag efter tramptag, medvetna om att det är detta oglamorösa slit som krävs för att bli stark och uthållig. Löpare som trampar på genom slask, vind, regn och snö. Trötta och magra med blicken i horisonten.

Så vem vill jag vara? Det är lite lockande att kunna dra till simhallen om det regnar. Åka på fikaturer på cykeln fram till våren vid vackert väder.

Jag ger det lite tid. Tror ändå att jag vill springa Stockholm marathon på ett bra sätt, men det är ju ett tag kvar. Februari får bli testmånad för att ställa in kompassen mot framtiden.

4 kommentarer:

 1. 55 sek avslappnat på 50 meter är bra. Där ligger även jag. Har bara crawlat i ett år. Vårt mål är 10k sim och 65k löp den 1/9. Kommer vara glad om vi snittar 55 sek/50 m då ;-)

  SvaraRadera
 2. En jäkligt duktig feelgood motionär i så fall.
  Nu när jag ökat dosen senaste halvåret har jag haft problem att hitta motivationen framåt torsdagen i veckan (springer mån-fre) till/från jobbet.
  Efter en fin januarimånad för mig på drygt 34 fick jag lunginflammation. Inte sprungit på en vecka nu. Om jag saknar det? Ja men inte så jäkla mycket som jag kunde tro. Kanske har att göra med att jag blir andfådd med att gå uppför backen i Kvarnbyn

  SvaraRadera
 3. Mattias, håll dig till det du är bra på dvs. löpning!

  Igår gjorde Magnusson 26,17 på 8:an. Ska du ha någon chans får du allt träna! Hur funkar det som motivation?

  /Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklar vad bra! Jag ska komma igång med löpningen snart. Målet för i år är sub 30 på milen.

   Radera