lördag 17 mars 2012

Tävlingspremiär

Efter en del nerver i morse så är säsongens tävlingspremiär nu avklarad. Jag har ju långt ifrån samma träning bakom mig denna vintern (pga skadeuppehåll i januari och februari) jämfört med i fjol så det har varit en del tveksamhet kring formen sista veckorna. Tveksamheten har varit extra stor pga att jag sen jag kom igång igen inte mätt tid/sträcka på träningspassen med två undantag. Dessa undantag är två testlopp som jag gjort just på dagens tävlingsbana, 8:an i Skatås. För drygt 2 veckor sedan gjorde jag 28:32 på en nästan maxning och i måndags gjorde jag 27:35 på en solo-maxning. Dagen efter, i tisdags, körde jag intervaller med klubben och kände då för första gången i år lite form-känsla.

Förra året sprang jag vårtävlingen på 8:an två veckor innan Rotterdam marathon, och även om jag inte då riktigt börjat formtoppningen inför maran så vill jag minnas att jag var i riktigt bra form ändå. Tiden då blev 26:38 vilket var pers och vilket jag var riktigt nöjd med. Så även om jag nu sista veckan börjat känna att formen börjat komma tillbaka hade jag inte så stora förhoppningar om att matcha den tiden. Men under 27 minuter kändes ändå möjligt med tanke på träningstiden från i måndags.

Hade en del nervösa problem som sagt men lyckades ändå känna mig ganska avslappnad och peppad när jag tåade startlinjen. Från start stack den unge (född 1996) Gustaf Stensjö från SAIK iväg direkt i ensam ledning medan vi bakom honom bildade en ganska stor klunga. Det gick troligtvis ganska snabbt den första platta kilometern (hade ingen klocka) men det kändes överraskande avslappnat. Jag hamnade längst fram i klungan tillsammans med SAIK:s Björn Hammar och jag trippade liksom fram och undrade om kroppen skojade med mig i och med att det gick så lätt fortfarande.

När det börjar gå uppåt strax innan 2 km började jag så klart flåsa lite mer men det kändes fortfarande överraskande lätt. Fältet hade nu spridits ut en aning och det var jag, Björn och Andreas Åkesson från ÖIS som bildade en liten klunga sådär 200 meter bakom den framstudsande Gustaf. När det plattade ut igen strax efter 2 km fick jag t o m tanken på att satsa allt på ett kort och gå ifrån Björn och Andreas. Jag sansade mig dock och detta var nog klokt för vid nästa stigning, upp till banans högsta punkt vid ca 3,5 km, fick jag istället släppa några meter till mina konkurrenter.

Det blev förstås lite tyngre allteftersom, men jag lyckades ändå hålla uppe farten hyfsat och inte släppa mer än 30-40 meter till de framförvarande. Nån kilometer innan mål kom Alexander Nilsson från MAIK upp jämsides och jag försökte verkligen kämpa men fick släppa honom men lyckades hålla undan för Simon Toper från SAIK som även han kom jagandes bakifrån precis innan mål.

26:12 och en femteplats blev det över de 7,77 kilometerna i säsongspremiären. Grymt nöjd och extremt positivt överraskad över detta. Alltså nästan en halvminut bättre än i fjol trots bristande grundträning. Vad kan man dra för slutsatser av detta då. Jag tänker att det finns flera bidragande faktorer:

1. Jag hade en bra dag.
2. Jag hade nya skor. ;)
3. Jag var faktiskt lite "formtoppad" med mycket lugn träning onsdag och torsdag efter två hårda pass måndag och tisdag.
4. Ibland kanske det stämmer att "less is more".

Jag är dock rädd att uthålligheten inte är lika bra som snabbheten just nu. Det får vi se nästa helg då det väntar två varv på samma slinga i vårtävling nummer 2. Här är resultaten från dagens tävling.

3 kommentarer:

  1. Härligt sprunget Mattias! Vad sprang du i för skor? /Danne

    SvaraRadera
  2. Tack. Sprang i Adidas Adizero Hagio.

    SvaraRadera
  3. Stort grattis Mattias! Härligt att höra att du är tillbaka, och med besked dessutom :)

    SvaraRadera