lördag 8 oktober 2011

Nytt halvmarapers

Det var Göteborg marathon/halvmarathon idag. Ett lopp jag har sprungit varje år sedan 2006. Första fyra gångerna hela distansen (3:13, 2:57, 2:53, 2:50). Sen jag började satsa mer på marathondistansen har jag dock gett upp att springa marathon just på denna banan. Det är roligare att satsa på lite större lopp. Förra året sprang jag därför bara halva och kom efter lite utav en genomklappning (inklusive spya) in på 1:16:XX. Banan är ganska platt men vindutsatt. Och om man har sprungit den några gånger både på träning och tävling är den ganska tråkig.

Jag hade formtoppat lite grann under veckan. Helvila både onsdag och igår. Jag tänker att om man ska tävla är det ju kul att vara i hyfsad form. Jag har kört två riktigt bra intervallpass sen Lidingö. Så jag hade inget att skylla på innan start när jag fick frågan om hur formen var.

Bra startfält också med många löpare med ungefär min kapacitet. Efter start drog Nuray Yassin, Göran Sander och Robert Limo iväg direkt men det bildades en riktigt bra andraklunga med mig själv, Robert Westman, Fernando Dinis, Thomas Carlsson, Mikael Lundqvist och Fredrik Johansson. Dinis drog iväg efter ett tag och Westman släppte men sen var vi en stabil grupp på fyra som växeldrog ned till vändningen (10 km passerades på 34:30). På tillbakavägen var det motvind så farten gick ned en aning men jag kände mig fortfarande oförskämt pigg men försökte vara smart och lägga mig så mycket i rygg på de andra som möjligt. Fredrik Johansson fick dra det tyngsta lasset i motvinden men så väntade jag mig också att han skulle sätta in en fartökning när som helst då han vanligtvis är en betydligt starkare löpare än mig, jag tror han har 1:08 som pers på halvmaran och han sprang Lidingö för bara två veckor sedan på 1:48 eller 1:49.

Klungan höll dock ända till ca 16 km då Fredrik fick en liten lucka. Strax därefter släppte även Mikael Lundqvist så det var bara jag och Thomas kvar. Jag fick lite känningar av magen men i övrigt kände jag mig fortfarande relativt pigg för att vara så pass långt in i en halvmara. Jag visste att jag låg klart under PB-fart så nu fokuserade jag istället på att vinna striden mot Thomas. Därför spelade jag så fult som möjligt och låg i rygg ett tag och försökte rycka och när han sög sig kvar sänkte jag farten direkt och gick ner i rygg igen då det betydde ganska mycket för ansträngningen i motvinden. Jag trodde dock att spelet var förlorat när Thomas fick en lucka i backen upp över spårvagnsspåren med dryga halvkilometern kvar. Det visade sig dock att Thomas inte hade koll på den i år p g a ombyggnationen av Slottskogsvallen lite omdragna banan med en extra sväng på ett par hundra meter innan målgång så han brände sista krutet lite för tidigt och jag kunde gå om med ca 200 meter kvar. Passerade samtidigt en joggande Fredrik Johansson och kom in på en fjärdeplats på 1:13:19 vilket är nytt pers med 1:20 från varvet i våras.

Preliminära resultat:

1. Nuray Yassin, Hälle IF, 1:10:18
2. Fernando Dinis, Hälle IF, 1:11:58
3. Göran Sander, Solvikingarna, 1:12:45
4. Mattias Jonson, Solvikingarna, 1:13:19
5. Thomas Carlsson, Sävedalens AIK, 1:13:22

Bra besked inför Frankfurt. Enligt MacMillan (som ofta stämmer bra för mig mellan 10k och 42k) är detta likvärdigt med 2:34:38 på maran.


Även om banan är lite tråkig måste jag ändå ge en eloge till min egen klubb Solvikingarna som arrangerar för att det är ett riktigt bra arrangemang. Klart och tydligt, värdesaksinlämning och chiptidtagning med liveresultat är inte självklarheter på lite mindre lopp.

6 kommentarer:

 1. Så grymt! Grattis! Att du trots redan super-snabba tider fortsätter att sätta PB efter PB tycker jag är sjukt imponerande :)

  SvaraRadera
 2. Starkt jobbat! Riktigt imponerad av både din och Carlssons tider här. Nu är du snabbare än vad jag har varit ens med styv kuling i ryggen.

  Men försvann inte Johansson i din preliminära lista?

  SvaraRadera
 3. Johansson blev omsprungen av både Carlsson och en till på sista 200 m och slutade 7:a.

  SvaraRadera
 4. Ja titta, om jag bara hade läst lite nogrannare...

  SvaraRadera
 5. Grattis! Kul att läsa. Kommer gå kanon på Frankfurt. 3 veckor kvar nu... :)

  SvaraRadera
 6. Grattis till nytt pers!!
  Man kan väl säga att du fram till nu saknat en riktigt vass halvmaratid som pekar mot sub 2:35 (och i förlängningen sub 2:30)
  Kanske kan man med kreativ matematik mjölka ur lite mer ur din halvmaraprestation, eftersom förhållandena i år var sämre än förra året. Jag tycker att det är intressant att jämföra med din klubbkompis Sander, eftersom han klarade sub 2:30 i Frankfurt förra hösten, efter mycket goda 1:10:14 på Göteborgs halvmara. I år fick du stryk av Sander med 33 sekunder. Sander är kanske i lite sämre form i år, uppskattat till 21 sekunder, utifrån ett 10 s sämre resultat på DM 10000 m. Nåväl 21+33 är 54 sekunder, vilket betyder att du med årets form och förra årets perfekta väderförhållanden hade kunnat springa på 1:11:08.
  Och det tyder enligt MacMillan på sub 2:30!!!

  Jag tror väl ungefär som Swyzak, 2:32 är fullt möjligt en bra dag och sub 2:30 är inte helt omöjligt en perfekt dag...

  SvaraRadera