onsdag 11 maj 2011

Dags att ta det lugnt

Det har varit lite segt i löpningen sista tiden, tiderna på kvalitetspassen har varit helt ok men jag har inte riktigt haft den där lusten att springa snabbt och det har varit segt att ta sig ut och komma igång. Därför blir det från och med nu och fram till Sthlm bara träning när jag känner det. Mental uppladdning. Jag vill stå på startlinjen i Stockholm och känna att jag verkligen är sugen att flyga genom 4 mil.

Det finns dock två delmål innan den 28:e. Imorgon springer jag förhoppningsvis KM på 10 000 meter (om jag inte fångar dotterns förkylning). Vet inte riktigt vad jag kan göra på 10 000 i dagsläget men jag tycker att jag borde ha en chans att slå mitt PB från i höstas: 33:35. Så det blir utgångsfarten, 3:21/km.

Sen är det då Göteborgsvarvet om 10 dagar. Är det inte för varmt så går jag nog för PB där också, <1:15:30, hoppas att jag kan klara det utan att ta ut mig fullständigt. För det stora målet just nu är självklart SM i Marathon i Stockholm. Tiden är inte jätteviktig där utan placeringar känns viktigare, topp 30 totalt och topp 15 i SM känns inte omöjligt, förra året krävdes ca 2:38 för det. Men jag är väldigt värmekänslig så om det är över 25 grader kan det bli tufft att ens gå under 2:50. Kan fortfarande minnas hur jag fick slita sista 8-9 km 2008 när det var strax över 25 grader varmt. En realistisk plan utifrån väderförhållanden tror jag är mycket viktig, det är svårt att sänka målen bara pga vädret men man kan tjäna många placeringar mot slutet om man är smart för de allra flesta är inte smarta i marathonlopp och i synnerhet inte om det är varmt.

Frågan just nu gäller skovalet inför imorgon. Alternativen är Asics Piranha, spikskor eller barfota. Förra året sprang jag barfota och fick en stressfraktur just på detta lopp. Sen sprang jag barfota igen på 10 000 på hösten och satte mitt PB. I år har jag inte hunnit med så mycket barfotaträning, bara ca 30 km totalt så jag tror att det bli antingen spik eller mina Piranha. Spik har jag inte sprungit längre än 3000 meter i och inte sprungit alls i på över 2 månader, så det lutar nog åt safe-alternativet Piranha.

Återkommer med rapport.

3 kommentarer:

 1. Hej, kul att följa din blogg.
  Jag ska liksom du både springa både varvet och Stockholm marathon.
  Jag är lite rädd för att ta ut mig för mycket på varvet då maran är mitt stora mål.
  Hur har du tänkt dig med återhämtning mellan dessa lopp? Det är ju lite tight med bara en vecka mellan.
  MVH Olov

  SvaraRadera
 2. Jag har tänkt att gå på typ 95% varvet och sen ta det riktigt lugnt veckan fram till maran, bara jogga lite lätt när jag känner för det, inget speciellt annars. Jag har kört halv och helmara förut med 2 veckor emellan men aldrig endast en så det blir en ny upplevelse. Jag tänker att kroppen nog hinner återhämta sig på en vecka men det gäller att tävlingspsyket återhämtar sig också. Lycka till!!!

  SvaraRadera
 3. Piranha är valet för mig med imorgon:)
  Lycka till!

  SvaraRadera