söndag 27 april 2014

Lerumsloppet och veckans träning

Veckan som gått har inneburit tillbakagång i något mer normala träningsvanor jämfört med föregående ungefär tre veckorna som löpmässigt mest handlat om lite jogging pga bråkande hälsenefäste. Jag kunde springa nästan helt utan känning 13 km terräng, i och för sig väldigt lugnt, i måndags, och 2x7 km transportjogg, också det mestadels terräng och lugnt, i tisdags. Vilade från löpningen i onsdags och bara cykelpendlade lugnt för att försöks testa lite fart för första gången på länge under torsdagens klubbträning där vi hade Oskar Käck som gästtränare för snabba gruppen.

Oskar höll i ett inspirerande pass där han fokuserade mycket på löpskolning och att verkligen göra löpskolningsövningarna rätt och inte bara köra lite höga knälyft och sparka i rumpan. Vet inte om det är bra eller inte men det ger ju lite mer tyngd åt det när det kommer från en riktigt bra löpare. Vi körde sen ett kort intervallpass (2x(3+2+1 min)) där fokus skulle ligga på att sätta tekniken och hitta en bra känsla och inte springa sig sur. Det blev väl att jag tog i ganska bra ändå för att hänga på de andra.

På fredagen blev det löpvila igen och bara lite lös cykelpendling för att vila inför Lerumsloppet på lördagen där jag hade blivit inbjuden, så även om jag inte är i någon speciellt bra form tänkte jag att det kan vara bra att chocka igång kroppen lite. Och chock blev det, kände mig helt ovan vid att hålla 3:20-3:30-fart nån längre bit. Hade ganska mycket mjölksyra redan när den långa backen börjar vid 4 km. Därifrån går det uppför i ca en kilometer och jag var riktigt trött vid toppen av backen. Som tur är får man sen också några sköna utförslöpor tillbaks mot Lerum centrum. Så jag lyckades i alla fall ta mig i mål men tiden var min sämsta 10 km-tid på typ fyra år. 35:26 blev det och en femteplats. Ändå nöjd att jag sprang för nu vet jag hur dålig jag är. Träning lönar sig, tränar man inte tappar man formen. Och så klart nöjd att hälsenan inte klagade alls.

Foto från starten, jag i orange bakom segrande Anders Grahl. (Foto stulet från Maria.) 
Efter loppet fick det bli straffträning. En timme på cykeln, lite planlöst runt i hemtrakterna med några kortare hårdkörningar. Idag blev det kort långpass med klubben, 21 km, mestadels trail, några fartökningar där det var platt annars väldigt lugnt.

10 kommentarer:

 1. Som referens sprang jag Lerumsloppet - kanske mitt favoritlopp i Göteborgsområdet - på 35:28 och 35:21 år 2011 och 2012. Det motsvarade 2:39:28 på Stockholm Marathon respektive 1:14:38 på Göteborgsvarvet en vecka senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, det låter ju inte så hemskt dåligt då.

   Radera
 2. En månad senare, menar jag förstås.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Vad glad jag blir när du nämner detta Rangar! Jag tänkte nämligen premiära på Stockholm Marathon nu till sommarn och jag hade 33:30 nu på Lerumsloppet. Målet med maran är under 2:40, så det ser ju lovande ut. Alla är vi ju olika och att detta blir första maran är ju såklart en nackdel, men det ser ju som sagt lovande ut :) ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bara inte för varmt (eller för kallt) i Stockholm har du alla förutsättningar att klara 2:40. Kul att du ska testa på maran. Kanske ses vi i Stockholm, jag har inte bestämt mig än.

   Radera
 5. Ja det beror ju på vad man är bra på, backar eller (relativt) flackt, fart eller uthållighet. Plus att det är så mycket mer som kan gå fel på ett marathon - vätska, kramp, energibrist... - så som nybörjare får man nog räkna med ett par minuter extra bara på orutin. Men jag blir nog förvånad om du inte klarar 2:40, Björn. Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Springer du i Mölnlycka nästa helg?
  Minns du skrev förra året att det inte är nån persbana så vad kan man hoppas på ... runt mina stabila 37 min kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag tror att jag ska springa Mölnlyckeloppet. Det är ju inte riktigt 10 km utan snarare 9,3 km, om dom inte dragit om banan. Några mindre backar på varje varv men inte lika tufft som Lerumsloppet. Jag gjorde ju typ 32:22 eller nåt där förra året strax efter 33:05 på bana. Så om man låtsas att det är 10 km så är det en väldigt snabb bana. ;)

   Radera
 7. Mejlade dom och de skrev att bansträckningen var ändrad och nu ganska precis 10 km

  SvaraRadera