söndag 18 september 2011

Tänkte faktiskt att jag skulle skriva...

...en veckosammanfattning. Avslutade veckan idag med långpass. 28 km terräng på ca 2h10min. Det var jag, Jocke R, Martin Y och nyss hemkomne Svalbards-Olle (som just nu tränar som en galning för att komma upp i fornstora dagars form efter ett år bland isbjörnar och bivacker och endast nödtorftig löpträning).

Med bara sex dagar kvar till Lidingöloppet körde vi ganska lugn fart med lade in fartökningar, först i alla uppförsbackar, och sen i alla nerförsbackar. Det senare kan jag verkligen rekommendera - en träningsform lite satt på undantag men nog så viktig för att kunna rulla på snabbt i utförslöporna på Lidingö. Dessutom riktigt kul då man kan nå farter som man som vanlig dödlig aldrig annars är i närheten av på platten. Nästan lite spännande ibland att ösa på nerför en slingrande och brant grusbacke. Långlöpning goes extremsport :-).

Med det passet fick jag ihop 114 km på veckan vilket är ungefär max vad jag klarar av just nu utan att bli övertränad. Inkluderande måndagens 10 000-lopp och torsdagens 10 km terräng gjorde det en riktigt bra träningsvecka.

Förväntningar/förhoppningar inför Lidingö då? Då det är mitt andra försök i det loppet och det första försöket 2009 slutade på 2:01:54 efter en grymt tung sista mil så är jag ganska ödmjuk inför uppgiften. Jag vet att folk som gjort liknande 10k-21k-42k-tider som jag gjort mellan 1:50 och 1:54 på Lidingö så en tid under 1:55 känns som ett realistiskt mål. Detta speciellt som jag sedan 2009 förbättrat mig mest på längre distanser - bland annat sänkt min marathontid med 13 minuter från 2:50 till 2:37. Å andra sidan är Lidingö speciellt - en del verkar vara Lidingölöpare medan andra helt enkelt inte är det. Jag vet inte riktigt vad jag är. Jag gillar terränglöpning men jag vet inte om jag egentligen är särskilt bra på det. Mina bästa tider har jag gjort på platta lopp.

Skönt är det då att det är Frankfurt och inte Lidingö som är huvudmålet för säsongen så jag lägger inte jättemycket prestige i det hela. Än så länge känner jag ingen direkt prestationsångest utan är mest bara sugen på att attackera banan (som för övrigt kontrollmättes med Jones-Counter i senaste programmet av Spring till 30 445 meter - så det är 445 meter extra att ta med i beräkningarna :-)).

Antagligen kör jag utan klocka och bara på känn. I och med att varje kilometer är unik i sin kupering så vet jag inte riktigt vad man ska med klocka till på ett sådant lopp.

Nu blir det en ganska lugn vecka fram till start på lördag kl 12.00 på Koltorps gärde. Bara pass med fokus på att hitta en skön känsla i kroppen. Exakt vad för pass detta blir kommer avgöras från dag till dag men relativt lite mängd och ett eller två lättare kvalitetspass tror jag det blir.

4 kommentarer:

 1. Jag tror det är de extra 445 meterna som knäcker de flesta. Klockfrågan ja, min plan är att ta med klockan främst för att hålla koll på pulsen. Förresten, vore ju skoj om du sprang med stetoskop på ett icke fokuslopp vid tillfälle. :)

  Ha en bra formtoppningsvecka!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle rekommendera dej att starta 12:30 istället, annars blir du diskad :)

  Själv springer jag också utan klocka, en bidragande orsak är att jag inte äger nån...

  Åker du med klubben? Lite socialisering på buss/vandrarhem lär bli rolilgt, oavsett hur loppet går :)

  SvaraRadera
 3. Lycka till på LL. du fixar lätt 1.55. Jag skulle gjort sub2, men en skada för ett par veckor sedan gör att jag tar det lugnt - vill iallafall komma runt som nu är huvudmålet. Och med trasig fot blir det extra lugnt upp och nedför backarna, men håller annars med om utförslöpningen. Läste förresten annars att med lite träning så fixar man lätt 100 m på 9.58 - i en bra backe alltså. Vore kul att testa det... :-)

  Hörde också att din dotter (eller son?) går i samma klass som min polares dotter Lia. Kul!

  SvaraRadera
 4. Ja, Leia heter hon, vi pratade löpning och så kom dit namn upp. Lycka till på LL även om det bara handlar om att ta sig runt. Nu gäller det bara för mig att undvika plocka upp dotterns förkylning sista dagarna.

  SvaraRadera