tisdag 19 augusti 2014

Ny blogg

Hej alla. Jag hade i mina drömmar tänkt att nästa gång jag skaffade en ny blogg skulle den heta Sub 2:20 men det blev inte riktigt så. Men man måste våga misslyckas. Eftersom jag börjat lite grann med triathlon tänkte jag att jag borde ha en ny blogg. Denna blogg (och min satsning på att springa snabbt på marathon) får vila lite (jag har inte gett upp). Tills vidare tänker jag att jag mest kommer blogga på denna sidan: http://mattiastri.blogspot.se

Häng med om ni vill!

måndag 11 augusti 2014

Fortsatt mycket träning

När man har semester är det inte så svårt att träna som en triatlet. Är inne på min andra semesterperiod sedan två veckor tillbaka och har en vecka kvar. För tredje veckan i rad fick jag till riktigt bra träningsmängd, ca 18 timmar, vilket följde på två veckor med 20 respektive 17 timmar. Sista två veckorna har jag även fått till till ganska bra mängd löpning, precis över 100 km den gångna veckan och strax under veckan före det. Jag börjar känna att kroppen svarar på denna träning.

Även under semestern handlar en stor del av min träning om att ta sig från punkt A till punkt B. Detta är dels praktiskt då man kombinerar behovet att förflytta sig med att få in träning, samtidigt ger det en tillfredställande känsla av meningsfullhet när man faktiskt utnyttjar sin fysiska förmåga till förflyttning till något i vardagen praktiskt. Så i princip varje gång det går att springa eller cykla nånstans så försöker jag göra det, vare sig det handlar om att ta sig till en vän, till träning eller att åka för att handla. Med ryggsäck på ryggen när man springer blir det dessutom lite extra bra träning. Och som bonus på det hela skitar jag inte ner vår gemensamma miljö lika mycket när jag inte släpar runt ett ton skrot som extra last så fort jag ska nånstans.

Totalt under veckan:

25 mil cykel
103 km löpning
2,5 km simning

Jag tycker alltid att det är svårt att planera inför kommande veckor. För mig blir det lätt att jag sätter upp för höga mål som jag sen av den ena eller andra anledningen inte uppfyller så därför försöker jag ta varje dag och varje vecka som den kommer. Jag har ingen särskild plan inför Tjörn Triathlon avseende nedtrappning och speciella nyckelpass. I och med att jag börjar arbeta igen nästa vecka kommer det naturligt inte finnas tid för några 20-timmarsveckor men annars kör jag nog bara på så gott kroppen och vardagen tillåter. Som så mycket annat jag är skeptisk till börjar jag även tveka avseende vikten av nedtrappning inför en viktig tävling. Tror mest att det är viktigt att ladda mentalt och vara sugen på att tävla, vilket i och för sig funkar ganska bra ihop med att minska något på träning och hinna vila lite mer.

Mitt mål inför Tjörn som jag satte upp i våras börjar faktiskt att kännas inte helt orimligt. Under 4 timmar och 30 minuter satte jag då. En simsplit under 35 minuter känns nu rimlig, en cykling under 2:30 känns riktigt tuff men rimlig om jag kollar på resultaten från förra året då ganska många cyklade så snabbt (lite för kort bana kanske), om man sen lägger till 3 minuter i T1+T2 så har jag 1:22 på mig att springa en halvmara, det borde jag klara vilken dag som helst om jag inte hade simmat och cyklat innan. Hur 90 km cykling kommer påverka mina springben är lite okänt territorium för mig, tycker dock ofta att det går förhållandevis bra att springa även efter lite tuffare och längre cyklingar så jag hoppas att det kommer fungera alldeles utmärkt. I torsdags t ex cyklade jag 85 km med några kompisar (i och för sig lugnt större delen men med några fartdelar), ett par timmar efter detta sprang jag 15 km transportlöpning i ganska bra fart (med 3 kg ryggsäck) och kände mig riktigt stark. Självförtroende-booster var det.

I och med att det är min första längre triathlontävling kommer målen inte vara huggna i sten utan i första hand ska jag sikta på att njuta av slitet och inte stirra så mycket på klockan.