fredag 8 februari 2013

Halvmarathon

Har ju varit lite vilsen i mina planer för året. Men nu har en tanke börjat gro i mig. Halvmarathon! Förra året genomförde jag inte ett enda för första gången sen jag började med löpning 2005. Det var då just ett halvmarathon, Göteborgsvarvet som var min tävlingsdebut då. 1:37 blev det för mig då överraskande bra resultatet som sporrade mig till att fortsätta det som från början bara var tänkt som ett försök att klara just varvet.

Det började med att jag som jag tidigare nämnt inte har någon maratid från 2012 som jag kan SM-kvala på (krävs <2:40 och mitt årsbästa från i fjol är 50 sekunder över det). Kvaltiden för SM via halvmara är <1:12 så under vintern har jag funderat på om jag kan fixa det (perset är ju på 1:13:19). Har tittat runt efter snabba halvmaror under våren men då jag inte har så fet ekonomi för tillfället har jag uteslutit alla på kontinenten (Berlin, Haag mm). Det finns nu inget överflöd av sådana i Sverige på våren, antingen för backigt eller för litet startfält så man får ploga 21 km ensam. Så då tänker jag att jag istället för kvalitet på lopp satsar på kvantitet på lopp. Jag börjar säsongen traditionsenligt med Vårtävlingarna i Skatås men därefter har jag sett ut inte mindre än sex st halvmarathonlopp från 24 mars till 1 maj. Lyckas jag med mitt mål sub 72 minuter blir det sen även SM i och med Göteborgsvarvet och sen SM på fulla marathondistansen i och med Stockholm marathon 1 juni.

Kom-i-gång-lopp:
9 mars Vårtävling Skatås 8 km
16 mars Vårtävling Skatås 16 km

Halvmaror:
24 mars New Balance Halvmarathon Ålborg, Danmark
1 april Hallarydsloppet
13 el 14 april Vällingby Marathon/Halvmarathon (oklart både datum och om det blir någon halvmarathondistans, nån som vet?)
20 april Kungsbackaloppet
27 april Trelleborg Halvmarathon
1 maj Växjö Halvmarathon

Eventuellt:
18 maj Göteborgsvarvet (SM)
1 juni Stockholm Marathon (SM)

Detta känns peppande i nuläget. Jag tror 21 km egentligen är en distans som passar mig. Jag är mer uthållig än snabb men jag tränar egentligen inte så mycket mängd som krävs för att bli riktigt bra på hela marathondistansen.

Frågan är dock: Hur mycket kan man förbättra sig på en specifik distans bara genom att tävla på just den distansen ofta? Kör jag alla ovanstående lopp blir det ca 1 halvmara i veckan.

10 kommentarer:

 1. Visserligen några dagar senare än 1 maj men 4:e maj går Kungsholmen Runt, en tvåvarvsbana som nog (kan inte bansträckningen i Vällingby) är den snabbaste halvmaran i Stockholm. Bra startfält brukar erbjudas så gott om löpare som kan hjälpa till med farthållningen, även med din kapacitet, brukar det vara!

  Förra året kom den 1 dm snö på natten innan halvmaran i Vällingby...

  SvaraRadera
 2. Magnus Hansson8 februari 2013 12:17

  Hej, en kommentar om Trelleborgs halvmara (Sydkustloppet) är att det är i terräng. Ganska slingrigt på stigar utmed havet. Kan vara både blåsigt och eländigt men också medvind.

  Upplägget med en halvmara i veckan tror jag blir tufft om du vill prestera på allihop och dessutom träna lite emellan dem :-)

  SvaraRadera
 3. Staffan: Kungsholmen Runt är ett alternativ så klart. Anledningen till att Vällingby kom med var bara för att jag är i Sthlm den helgen i jobbet. Hoppas att det inte snöar i år också.

  Magnus: Ja, jag läste om att Trelleborg är stor del terräng, har väl ingen ambition att göra nån jättetid där men det såg jäkligt fint ut. Om en halvmara i veckan är bra eller inte återstår att se. ;)

  SvaraRadera
 4. Du kan väl inte ta ledigt helgen 6-7 April? Jag föreslår därför Fredrikstadløpet 7 april. Precis över gränsen (E6) i Norge. 4 varv på asfalt utan speciellt mycket backar. Brukar vara en del löpare under 72. Enda nackdelen är att det är lite för många skarpa svängar (iaf förra året).

  Tack för en läsvärd blogg!

  /henrik

  SvaraRadera
 5. Enschede marathon den 21 april i Nederländerna har en halv-variant, där segertiden tidigare år har varit dryga 1:12. Visserligen på kontinenten (=dyr resa), men det är bra prispengar med 700/550/300 euro till 1a/2a/3e.

  Om vi tar Kiel-färjan, så är det bara 40 mil att köra sen.

  /anders ö

  SvaraRadera
 6. Vällingby Marathon 2012
  En berättelse om hur svårt det kan vara att arrangera en löpartävling.
  http://www8.idrottonline.se/DuvboIK-Friidrott/Nyheter/NyheterfranDuvboIKFriidrott/VallingbyMarathon2012/

  Stefan van den Berg

  SvaraRadera
 7. Tjena Mattias

  Växjö halvmaraton kan jag absolut rekommendera. Jag sprang det när jag pluggade i Växjö 2003 och 2004. Båda åren hade jag två minuter bättre tid i Växjö jämfört med Göteborgsvarvet. Så där har du säkert möjlighet till sub 72.
  Har för mig att Patrik G Björkqvist brukar springa Växjö, så tar du ”bara” rygg på honom hela vägen så bör du fixa det. :-)

  /Mikael E

  SvaraRadera
 8. Då kanske vi ses den 9 mars. Har också tänkt starta med skatås 8:an. :-)

  SvaraRadera
 9. Lördagen 4 maj:
  www.helsinkicityrun.fi

  Lite lång resa kanske, men det finns alltid en bäddsoffa att sova på i Helsingfors om det skulle behövas.

  SvaraRadera
 10. Råkade hitta att du platsar på denna lista.
  http://www.ultradistans.se/index.asp?Sida=49
  Så kanske något ultralopp.

  Stefan van den Berg

  SvaraRadera