onsdag 2 november 2011

Säsongen 2011 (och säsongen 2012)

Jag har längtat lite efter att få sammanfatta den här säsongen. Den har varit lång - 10 månader från första tävlingen i januari (Inne-DM på 1500 meter) till sista som var Frankfurt marathon i söndags. Det har varit en bra säsong. Jag var väldigt laddad efter Berlin marathon förra hösten. Då hade jag kapat 13 minuter på mitt marathon-PB och tänkte att det skulle vara fullt möjligt att kapa 8 minuter till på ett år och därmed komma ner under 2:30. Detta var nog lite hybris kan jag konstatera med facit i hand. Ytterligare ett års ganska bra träning nästan utan avbrott och en snitt-träningsmängd på 10 mil per vecka gav 1 minut och 33 sekunders förbättring på maran. Men även om jag inte fått det genombrott som jag hade hoppats på kan jag omöjligt vara missnöjd med en säsong där jag satt nya personliga rekord 17 gånger, vilket är alla gånger utom en då jag sprungit (och fullföljt) en tävling eller distans som jag tidigare sprungit. Undantaget är Falkenberg stadslopp då nästan alla på grund av värmen sprang långsammare än normalt. Rotterdam marathon slutade ju med DNF så den kanske också kan räknas dit. 27 starter har det blivit i år. 25 målgångar. Den andra DNF:en var i Sandsjöbacka trailmarathon i februari då jag gav upp efter att ha sprungit fel för andra gången.

Nu är alla mina PB från 2011. Förbättringarna har dock inte varit jättestora. Största förbättringen har gjorts på halvmarathondistansen:

5000 m: 16:16 -> 16:12
10 000 m: 33:36 -> 33:16
Halvmara: 1:15:30 -> 1:13:19
Helmara: 2:37:45 -> 2:36:12

Jag tycker att jag har lyckats bra med att leverera när det verkligen har gällt. Vid nästan alla fokustävlingar har jag presterat i princip max vad jag tror att jag har varit kapabel till. Göteborgsvarvet, Stockholm marathon och Lidingöloppet. Undantaget är kanske säsongsavslutningen i söndags i Frankfurt. Trots att det ändå blev ett PB till slut så tror jag att jag har ett par minuter bättre marathontid i kroppen. Men det kanske är bra att lämna den här säsongen litegrann otillfredställd. Lite hungrig på revansch.

Nu är jag inne på tredje dagen av helvila. Hade först tänkt jogga lite idag men jag skippar det. Många kör ju med säsongsvila, typ 2 veckor, men jag tror inte att jag pallar det. Däremot ska det bli riktigt skönt att bara ge sig ut och springa när jag har lust till det och inte ha dåligt samvete om jag skippar en dags träning. Förra året ledde denna inställning till att jag tränade mer än någonsin under hösten/vintern. Träningstvånget tär liksom lite på träningslusten.

Mål och planer för 2012 då?
Jag har faktiskt redan anmält mig till Berlin Marathon nästa år. Jag är också anmäld till Göteborgsvarvet. Utöver dessa lopp finns det bara lösa idéer som flyger runt i huvudet på mig. Det är mycket som lockar men jag vill gärna sätta ihop det till en passande helhet. Möjligen ska jag springa lite färre tävlingar nästa år och istället satsa mer på att få ihop sammanhängande träningsperioder. Det är å ena sidan riktigt kul att tävla och det är kanske den bästa träningen. Men å andra sidan vill jag gärna prestera bra när jag tävlar vilket kräver formtoppning och då också viss nedskärning i träningsmängd. Så det gäller att hitta en bra balans där.

Här är en lista på tävlingar jag är sugen på:

Sandsjöbacka Trailmarathon 21/1
Skövde 6-timmars 10/3
Berlin Halvmarathon 1/4
Paris Marathon 15/4
Lidingö Ultra 50k 28/4
Göteborgsvarvet 12/5
Stockholm Marathon 2/6
Lappland Ultra (SM 100 km) 29-30/6
Swiss Alpine Marathon 78k 28/7
Axa Fjällmarathon 43k 11/8
Stockholm Halvmarathon 15/9
Berlin Marathon 30/9
New York Marathon 4/11

Rätt så många långa lopp alltså. Swiss Alpine skulle nog vara en riktigt rolig upplevelse, har velat dit allt sedan första gången jag läste om loppet. Får se om jag kan få till det i år.

10 kommentarer:

  1. Vet du av en halvmara i svenska fjällvärlden? Är sugen på en sån utmaning.

    SvaraRadera
  2. Du är lite sugen på ultra ser jag. Kul med de som vågar ta steget upp och testa på allvar. Kan du hålla en snittfart på 100 km som bara är 40 s/km sämre än bästa marafart (likt Buud och Daniel Nilsson) så är succén given. Allra bäst är Gloria Vinstedt som springer 100 km blott 24 s/km långsammare än maran.

    Jo, Mattias, jag kollade på din Frankfurtvideo och har en liten undran över löpsteg o teknik.
    Du har ju ett ganska långt och kraftfullt steg med stora vertikala rörelser, medan Cedric Schwartzler (som ju också syns på filmen) flyter fram med ett snabbt och lätt trippande. Försökte räkna stegfrekvens och fick det till att du håller ca 160-165 steg per minut medan Cedric ligger på ca 180-185.
    Nyttan av att hålla ca 180 steg/min, eller mer, är ju ett hett ämne på våra löparforum. Förespråkarna menar att hög stegfrekvens ger lägre skaderisk, bättre löpekonomi och uthållighet. Hög stegfrekvens anses också vara ett måste om man ska springa barfota/minimalistiskt, annars får vader och lår slita ont med dämpningen..
    Mattias, har du funderat på det här med steglängd, stegfrekvens och skoval? Är det så att du håller en betydligt högre frekvens i VFF och barfota?

    SvaraRadera
  3. Olle: Vem av Mattias och Cedric har varit skadad i år? Löpteknik är inte allt.

    SvaraRadera
  4. Angående både stegfrekvens och skaderisk - tillsammans eller var sak för sig är ju detta ett ämne som de lärde tvistar om som det i princip inte finns någon evidens för - åt något håll. Jag vet att jag har ganska långa steg - har ibland försökt höja frekvensen men lutar nog mer åt att alla har sin egen optimala stil och frekvens. Jag har ju sprungit ganska mycket i VFF och även barfota - har inte räknat steg per minut exakt då men jag tror inte att jag höjer frekvensen nämnvärt. Har även haft turen (?) att vara skadefri.

    SvaraRadera
  5. Jag o Björn ska också springa Lidingö Ultra, så då blir det lite social happening där :)

    Kul planering! Swiss Alpine skulle jag gärna springa nån gång, det lär ju vara sjukt vackert, fast lite jobbigt kanske...

    SvaraRadera
  6. Hallå Vasastafetten är ju inte med!!!

    SvaraRadera
  7. Någon roll vill man kanske tro att den matematiska formeln för pendelrörelse spelar också? http://sv.wikipedia.org/wiki/Pendel#Matematisk_pendel

    SvaraRadera
  8. Jag är ju varken fysiker eller matematiker men jag tänker mig att löpningens fysik/fysiologi handlar mer om en pendelrörelse. Det är rätt många faktorer så jag tänker att det är svårt att räkna ut det effektivaste sättet att springa på. Sen är det väl så med pendlar att en lång pendel (långt ben) svänger långsammare. Men jag kan mycket väl ha fel och kanske borde lägga ner tid på att jobba fram en högre stegfrekvens.

    SvaraRadera
  9. rättning: ...handlar om mer än en pendelrörelse...

    SvaraRadera
  10. Du kan kanske prova denna som är lite lindrigare än Swiss alpine
    http://de.wikipedia.org/wiki/Alpin-Marathon_Liechtenstein
    http://www.lgt-alpin-marathon.li/

    SvaraRadera