onsdag 13 juli 2011

Snart semester

Två arbetsdagar kvar innan tre veckors semester. Kanske välbehövligt med tanke på föregående inlägg. Jag har dock fortsatt att slita på som Sisyfos, 26:e dagen i rad idag utan vilodag. Dubbelpass måndag, tisdag och idag. 8+8 km distans måndag, 8+17 km igår samt 8+8 km distans idag. Igår Lidingöloppsintervaller; 9x3 minuter på Skatåsmilen, 1 minuts vila. Snabbaste i 3:10-fart, långsammaste i 3:49-fart, snittet ungefär mitt i mellan. Bra pass, riktigt tungt i slutet. Som grädde på moset 4x200 meter med 1 minuts vila. 31-33 sekunder på dom.

Fick frågan från Joel om hur mycket kvalitet jag tränar. Jag upplever inte att jag kör överdrivet mycket kvalitet. Ca 2-3 pass per vecka som jag skulle benämna som kvalitetspass även om jag inte alltid har någon jättetydlig gräns och ibland på rena distanspass drar på lite extra en bit om det känns bra. Distansträningen sker i allt mellan 4:00-fart ner till 6:00-fart. Det sistnämnda var ungefär fallet idag på hemvägen från jobbet då jag kände mig rätt så sliten, vilket kanske är förklarligt.

Jag tränar ungefär likadant året om, både räknat till mängd och fördelning mellan kvantitet och kvalitet. Jag vet att många börjar med en uppbyggnadsfas med nästan bara mängdträning. Det är säkert bra och jag kan inte ge något bra svar till varför jag inte gör så. Mest beror det väl på att jag tycker att det kan bli lite tråkigt att bara mata mängd en längre tid och aldrig få springa snabbt. Möjligen gör detta att jag missar den riktiga toppformen och är i halvbra form hela tiden. Vet inte. Tycker också att det är svårt att tvinga mig till längre viloperioder. Gillar ju att springa. Möjligen är också detta dumt och kanske har jag inte utvecklats så mycket som jag hade hoppats på en snitträningsmängd om 10 mil/vecka sista ett och ett halvt året tillbaka. Kanske kunde jag disponerat träningstiden bättre med mer cyklicitet. Svårt att veta. Omöjligt att veta.

Är dock inte så nere som man kanske skulle kunna tro att döma av föregående blogginlägg. Jag tror inte jag är direkt övertränad. Mer handlar det om tvivel om vad man ska göra med sin tid och sitt liv. Löparbloggar har annars en tendens att bli ganska hurtiga. Är folk så hurtiga hela tiden? För att fortsätta det kanske pretentiösa citerandet kan man ju dra till med Sartre: "Den som säger att den inte har existentiell ångest ljuger." Sug på den!

Trevlig sommar!

3 kommentarer:

 1. Jag tror inte alla är så hurtiga som det ibland kan verkar, men en blogg är ju en liten ego-tripp, och man skriver väl hellre om sina framgångar (och lyckade lopp och träningspass) än de som inte gått så bra, även om jag föredrar att läsa om båda sakerna.

  SvaraRadera
 2. Kul som vanligt att läsa din blogg.
  Jag har en fråga om råd till dig, vet att du har bra koll på skor...
  Jag har sprungit bra halvmaror med nike lunaracer, som jag tycker funkar bra, men jag får skavsår av den efter typ 15k, så jag vågar nog inte ha den på Ironman. Vill inte heller ha mina tunga nike vomero. Men med bara ett par veckor kvar är det lite chansartat att byta. Hursomhelst så funderar jag på att testa ett par adizero adios några rundor, och funkar de så kanske jag kör i dem.

  Jag vet ju att du tidigare kört i lunaracer också. Till skillnad från dig så behöver jag nog lite mer dämpning, speciellt efter 18 mil cykel, då det är svårt att hålla bra löpform.

  Tror du på adios, eller har du andra bra snabba alternativ?

  Peter

  SvaraRadera
 3. Hej Peter.

  Jag har ingen erfarenhet av Adios. Inte heller av att springa marathon efter 3,8 km simning och 18 mil cykel - även om det verkar kul på sitt sätt och jag är sugen på att testa nån gång i framtiden (just nu fokuserar jag dock på löpningen). Svårt att säga nåt bra därför. Jag upplever Lunaracer som väldigt bekväma att springa marathon i, men då jämför jag ju iofs med Asics Piranha som jag sprang föregående mara i. Många talar ju gott om Saucony Kinvara, den ska vara hyfsat lätt men samtidigt ge mycket dämpning men är också lite av en "framfota-sko" pga liten häl-tå-dropp. Vet inte om det passar dig. Har inte själv testat denna så jag kan inte ge några bra råd där heller. För övrigt funderar jag själv vilken som blir tävlingsskon för mig på Frankfurt marathon i oktober men jag har ju lite tid kvar.

  Kan tänka mig att bekvämlighet är extra viktigt på en Ironman-mara.

  Inga jättebra råd kanske men lycka till på tävlingen!

  /Mattias

  SvaraRadera