fredag 8 februari 2013

Halvmarathon

Har ju varit lite vilsen i mina planer för året. Men nu har en tanke börjat gro i mig. Halvmarathon! Förra året genomförde jag inte ett enda för första gången sen jag började med löpning 2005. Det var då just ett halvmarathon, Göteborgsvarvet som var min tävlingsdebut då. 1:37 blev det för mig då överraskande bra resultatet som sporrade mig till att fortsätta det som från början bara var tänkt som ett försök att klara just varvet.

Det började med att jag som jag tidigare nämnt inte har någon maratid från 2012 som jag kan SM-kvala på (krävs <2:40 och mitt årsbästa från i fjol är 50 sekunder över det). Kvaltiden för SM via halvmara är <1:12 så under vintern har jag funderat på om jag kan fixa det (perset är ju på 1:13:19). Har tittat runt efter snabba halvmaror under våren men då jag inte har så fet ekonomi för tillfället har jag uteslutit alla på kontinenten (Berlin, Haag mm). Det finns nu inget överflöd av sådana i Sverige på våren, antingen för backigt eller för litet startfält så man får ploga 21 km ensam. Så då tänker jag att jag istället för kvalitet på lopp satsar på kvantitet på lopp. Jag börjar säsongen traditionsenligt med Vårtävlingarna i Skatås men därefter har jag sett ut inte mindre än sex st halvmarathonlopp från 24 mars till 1 maj. Lyckas jag med mitt mål sub 72 minuter blir det sen även SM i och med Göteborgsvarvet och sen SM på fulla marathondistansen i och med Stockholm marathon 1 juni.

Kom-i-gång-lopp:
9 mars Vårtävling Skatås 8 km
16 mars Vårtävling Skatås 16 km

Halvmaror:
24 mars New Balance Halvmarathon Ålborg, Danmark
1 april Hallarydsloppet
13 el 14 april Vällingby Marathon/Halvmarathon (oklart både datum och om det blir någon halvmarathondistans, nån som vet?)
20 april Kungsbackaloppet
27 april Trelleborg Halvmarathon
1 maj Växjö Halvmarathon

Eventuellt:
18 maj Göteborgsvarvet (SM)
1 juni Stockholm Marathon (SM)

Detta känns peppande i nuläget. Jag tror 21 km egentligen är en distans som passar mig. Jag är mer uthållig än snabb men jag tränar egentligen inte så mycket mängd som krävs för att bli riktigt bra på hela marathondistansen.

Frågan är dock: Hur mycket kan man förbättra sig på en specifik distans bara genom att tävla på just den distansen ofta? Kör jag alla ovanstående lopp blir det ca 1 halvmara i veckan.

söndag 3 februari 2013

Veckosammanfattning

Den här veckan började bra med dubbelpass mån-ons men på onsdagskvällen började jag känna mig sjuk igen, kanske samma förkylning som föregående vecka eller nån ny. Så det blev noll träning tor-fre. Lördag var det 3000 m tävling som jag hade funderat på men det kändes inte så pass bra i kroppen så jag tog en lugn jogg istället och var publik på tävlingen. Idag mådde jag nästan bra men vågade inte hänga på långpasset som dom andra planerade, 36 km kändes inte rätt i det läget. Blev soffan hela förmiddagen i stället men framåt eftermiddagen kändes det tillräckligt bra för att jag skulle våga springa lite. Tänkte först bara ta en lugn runda på 8-9 km men när jag väl kom igång kändes det ganska bra så det blev ca 18 km med flera bra fartökningar.

Totalt har jag väl sprungit ca 75 km under veckan. Hoppas nästa vecka blir mer. Nu är det ju nästan ljust när man springer till och från jobbet så det borde inte bli några problem. Bara jag håller mig frisk och motiverad.