onsdag 31 augusti 2011

Projekt träna ner sig

Sedan i söndags lever jag efter antagandet att överträning bara är en myt. Svajig sömn och kronisk trötthet under dagarna betyder bara att man tränat för lite. Hur djupt ner i hålet kan man komma? Det var ett tag sen jag körde två pass per dag regelbundet och det känns att jag är ovan. Men det finns nån bisarr njutning i apatin som kommer av detta självskadande beteende. Så jag testar att köra på ett tag till - biter hårdare i den tand som värker. Egentligen kör jag väl inte så där otroligt hårt men det har varit fram och tillbaks till jobbet varje dag den här veckan, snitt lite över 20 km per dag, har oftast ingen klocka med men det blir fart efter humör, oftast lite progressiv style. Jag har varit lite bekväm under sommaren och - hör och häpna - ibland tänkt att jag tränar för att må bra i första hand. Men precis som det inte går att somna när man vill somna mår man inte alltid bra av att försöka må bra. I alla fall tror jag att vissa av oss fungerar så. Alltså blir det projekt träna ner sig. Tills jag byter inställning igen.


tisdag 30 augusti 2011

Livstecken

Jo jag lever och springer. Haft lite bloggsvacka bara. Förra veckan blev väl sådär träningsmässigt - en lättare förkylning plus helgjobb och funkisuppdrag på midnattsloppet gjorde att det bara blev 80 km sprungna, inte nån kvalitet värd namnet heller. Så nu lämnar jag den veckan därhän och blickar framåt.

Lidingöloppet är formcheck inför Frankfurt men ändå lite utav ett fokuslopp som kommer föräras med en liten formtoppning. Knappt fyra veckor kvar till det förstnämnda och nio till det sistnämnda. Eftersom ingen träning blivit som jag planerat denna sommar så tänker jag inte planera nånting nu. Tar en dag i taget träningsmässigt.

Idag blev det transportjogg till jobbet, 8 km dit och 12 km hem. Imorgon blir det förhoppningsvis nåt liknande dit och sen en kortis hem och sen intervallträning med Solvikingarna på kvällen.

Har ju redan justerat ner mitt tidsmål för Frankfurt från sub 2:30 till sub 2:32. Jag är en tråkig realist och kommer nu justera ner målet ytterligare till sub 2:35. Jag har helt enkelt inte lagt ner milen som för mig krävs för att springa vare sig sub 2:30 eller sub 2:32. Skulle gissa att jag är i något bättre grundform än vid samma tid förra året men inte så mycket som krävs för att kapa 8 minuter från en marathontid som när den gjordes kändes som en ganska optimal leverans utifrån potential. På Lidingö kommer jag nog sikta sub 1:55.

Noteringar från Friidrotts-VM:

Isabellah Andersson gjorde en grym prestation i grym konkurrens på ett marathonlopp som bildproducenten valde att välja bort upplösningen av till fördel för försök i nån obskyr arenasport.

Ibrahim Jeilan springer sista varvet på herrarnas 10 000 meter lika snabbt som Moa Hjelmer springer ett varv. Sista kilometern gick på 2:28. Jag tycker att det är så inspirerande att se såna lopp. Jeilan firar genom att säga Allah Akhbar typ 92 gånger - och det kanske han har rätt i.

Faktiskt så tyckte jag det var mer underhållande att se Bolt tjuva ut sig än det hade varit att se honom vinna - det känns så gjort på något vis. Högmod går före fall.



söndag 21 augusti 2011

Seger i Vasastafetten


Vi försvarade segern från förra året i mixedklassen i Vasastafetten. Vi lyckades även springa 12 minuter snabbare trots att det var blött och tungsprunget och regnade hela dagen. Alla i laget presterade enligt par eller bättre och det behövdes för tvåorna och treorna var bara 1'21 minut respektive 2'29 efter så det var kamp hela vägen. Vi var dock en bit efter segrarna i herrklassen som sprang i mål efter 5:00'44 (vi på 5:43'19) men så var det laget också ett hopplockat topplag med bland andra Mikael Ekvall, Fredrik Uhrbom, Olle Walleräng, Erik Petersson m fl. Hade det varit torrare i skogen hade dom nog kunnat hota banrekordet på 4:55.

Nu fick den blå hästen från förra året en röd kompis.

En trött Cecilia efter sin 8:e sträcka.


Anders sprang sista sträckan.
Själv sprang jag 6:e sträckan, 15,1 km på 55'13 - helt ok tid även om jag stumnade lite i Lundbäcksbackarna in mot växlingen i Oxberg. En mycket varierande sträcka som börjar med 5 km asfalt/grus i precis rätt utförslut för att man ska kunna springa snabbt, jag snittade 3'10/km på dessa 5 kilometer utan större problem. Sen var det blandad terräng med mycket myrlöpning och gegga där farten gick ner betydligt.

Vi hade en grymt kul helg då vi var 4 lag (40 pers) som bodde på en skola i Oxberg. Tack alla som var med och tack till arrangörerna för ett superproffsigt arrangemang.


Veckan:

Måndag: Intervaller på bana; 2400+2000+1600+1200+800+400, 2' vila, 3'15->2'40-fart per km. Totalt 17 km.

Tisdag: 10x600m terräng, 1' vila, 3'10->3'00-fart. Totalt 17 km.

Onsdag: 10 km lugn terräng.

Torsdag: Vila.

Fredag: Kvällsjogg i Oxberg, 8 km.

Lördag: Fm:Vasastafetten sträcka 6, 15,1 km i 3'41/km. Em: 10 km jogg. Totalt 29 km.

Söndag: Fm: Morgonjogg inklusive upp till toppen av slalombacken i Gopshus. 12 km. Em: Kvällsjogg 8:an. Totalt 20 km.

Totalt: 101 km.







torsdag 18 augusti 2011

Mot Oxberg

Åker till Dalarna imorgon bitti för att springa Vasastafetten på lördag. Solvikingarna åker upp med fyra lag och jag springer i det toppade mixlaget. Förra året vann vi och vi har kanske snäppet bättre lag i år. Jag springer sjätte sträckan mellan Evertsberg och Oxberg, 15 km. Värsta konkurrenterna är Team ExTe, Dalaregementets IF och IFK Mora. Tagit vilodag idag för att toppa formen lite. Spännande!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

måndag 15 augusti 2011

Bra pass idag

Bra pass kommer ofta när man minst anar det. Igår kraschade långpasset totalt efter en motivationssvacka gränsande till apati, det slutade med att jag stannade och promenerade sakta en kilometer innan jag joggade hem. Kanske var det rätt uppladdning för idag för trots att jag gått runt och känt mig ganska energilös hela dagen på jobbet så lossnade det bra på kvällens intervallpass på Slottskogsvallen. Jag kom dit en bra stund innan och joggade runt ca en halvtimma i Slottskogen, lugnt tempo utan GPS, tog mig även långsamt uppför hoppbacken och kollade utsikten från tornet på toppen. Körde sen lite barfota på gräsmattan inne på vallen innan Joakim och Ragnar anslöt. Vi hade ingen plan innan men kom överens om en nedåtgående stege från sex varv till ett varv, alltså 2400, 2000, 1600, 1200, 800, 400 meter. 2 minuters intervall mellan alla. Jag hade piggnat till ganska bra efter den långa men lugna uppvärmningen men siktade ändå lågt och hoppades starta i strax under halvmaratempo. Jag ville få med de andra på en grej jag inte testat förut "in and out" vilket jag tror innebär att man lägger in fartväxlingar i loppen. De andra var inte så sugna på detta men jag körde ändå en fartökning på varje bortre långsida. Det lättade upp lite då banlöpning annars har en tendens att bli lite samma sak hela tiden.

På ett ganska kontrollerat sätt och med 100 meters farthöjning x 6 klockade jag in första 2400 på 7'46 vilket alltså är 3'14 per km. Sen ökades i och för sig inte farten på de kortare loppen (förutom på 800 och 400) men jag körde min fartökning varje varv och jag tyckte att jag hittade rätt känsla - där man kör hårt men ändå på nåt sätt njuter av det och aldrig kör så hårt att man stumnar och tappar trycket i steget. 2000, 1600 och 1200 gick alla mellan 3'14 och 3'15/km, 800 gick på 2'30 (3'09/km) och 400-ingen lyckades jag faktiskt göra på 65' med Johan Wissman i tankarna sista 200. Avslutade med en stunds nedjogg barfota på gräset. Riktigt skön känsla att ha gjort ett bra pass.

söndag 14 augusti 2011

Trött avslutning på veckan

Det har varit en vecka med ganska bra träning trots förhållandevis lite mängd. Endast 76 km sprungna, dock 4 kvalitetspass i detta. Började veckan med en vilodag mest för att det inte hanns med någon träning. På tisdagen körde vi långintervaller i kuperad terräng med klubben. 5 x 1800 meter med ca 100 sekunders gångvila. Kroppen kändes då ganska pigg och det flöt bra genom alla 5, snittfart mellan 3:20 och 3:25/km på en ganska backig slinga. På onsdagen blev det transportjogg t/r jobbet, 4+8 km och då kroppen fortfarande kändes pigg körde jag på i bra fart bägge vägarna, snabbaste kilometern på hemvägen klockades på 3:25. I torsdags körde jag med klubben igen och vi körde snabbdistans på milen i Skatås, lite segare i benen nu men lyckades ändå göra den kuperade milen på 35:49 vilket bara är några sekunder från pers. Fredag blev veckans andra vilodag och igår lördag körde jag liknande upplägg som i tisdags fast själv och på en betydligt mer kuperad slinga, 5 x 2,2 km med 1' vila i Wendelsberg i Mölnlycke. Slingan är nästan aldrig platt så jag var helt nöjd med en snitthastighet på 3:45/km. Riktigt bra Lidingöloppsträning alltså och för att kröna veckan hade jag idag tänkt köra långpass i form av tre varv på Skatåsmilen. Kände mig pigg och laddad hela dagen men när jag väl kom ut var det som om all kraft hade runnit ur mig så jag joggade bara ett varv och avslutade med några korta backsprintar. Hade ju kunnat tvinga mig själv att genomföra men idag kändes det rätt att spara på de mentala resurserna.


söndag 7 augusti 2011

121 km

121 km har jag löpt denna vecka. Mest i ganska lugn fart. Dock lite inslag av "kvalitet": Lite fartökningar i distanspassen när andan fallit på, Back-KM i onsdags (2 km uppför Ramberget, ca 70 höjdmeter upp), 5 km snabbdistans i terräng i torsdags (3:42/km), 5x1000 i 10 k-pace (3:19-snitt, 1 min vila) barfota på bana i fredags (skulle egentligen ha varit 10x1000 men jag valde att bryta innan fotsulorna tagit för mycket stryk) samt 4x200 meter som avslutning på dagens 15 km distans. Alltså inga jättetuffa kvalitetspass, mest lite insprängd fart här och där. Då jag haft semester har det inte varit nåt renlevnadsliv direkt, men jag har fått till hyfsad träning ändå och är ganska nöjd med veckan. Imorgon är semestern slut men jag ska försöka få till ytterligare en hyfsad mängdvecka innan det blir en lite lugnare vecka som ska avslutas med Vasastafetten. Noteras kan att det är ganska lätt att få till 120-km-veckor när man är ledig, trots en del andra aktiviteter kan man ligga på soffan och vänta in att man blir sugen på att snöra på sig skorna. Vilken lyx det skulle vara att vara proffs. Fast samtidigt skulle jag nog tröttna på att ha som enda jobb att träna och tävla, men det skulle vara kul att testa på några månader - nån som vill sponsra mig för att leka proffs ett halvår?

Jaja, ska faktiskt bli lite skönt att börja jobba igen imorgon, jag tycker inte att det är så fantastiskt att vara ledig hela dagarna. 12 veckor kvar till Frankfurt.

måndag 1 augusti 2011

Falkenberg Stadslopp

35:17. 10:e plats. Sämre tid än både förra och förrförra året. Kan skylla lite på värmen men inte allt. Ingen bra dag. Första halvan på 17:15 och andra på 18:02 säger väl allt. Det gick tungt. Så mycket tävlingsrapport blir det när det gått dåligt.

Men annars var det ganska bra träning som genomfördes förra veckan. Den slutade på 120 km - ett steg mot mer mängdträning. Inte så mycket kvalitet, förutom lördagens lopp begränsade sig kvaliteten till lite farthöjningar insprängda i distanspass samt 2 tusingar på tisdagen, dock hyfsad fart på dessa: 3:05 och 3:04 på bana kändes som en kontrollerad ansträngning dock med ganska lång vila emellan.